Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Új év, változásokkal

Új év, változásokkal

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Számos változással indult az új év. Január elsejével többek között változott a minimálbér, eddig ingyenes útszakaszok váltak fizetőssé, továbbá hatályba lépett a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését.

Az egyik legfontosabb változás, hogy 2015-től az állami helyett önkormányzati és járási segély lesz, több szociális segélyt is megszüntetnek vagy összevonnak. A változások várhatóan márciusban lépnek majd életbe.

Idén januártól 105 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 122 ezer.

A béren kívüli juttatások rendszere is átalakul. A legfontosabb változás, hogy 2015-től már csak 200 ezer forintig adhat majd például Erzsébet-utalványt, helyi bérletet vagy önkéntes pénztári hozzájárulást a munkáltató kedvező adóterhek mellett. A SZÉP-kártyára viszont még utalhat a foglalkoztató 250 ezer forintot anélkül, hogy többet kellene adózni utána.

A házasság előtt állóknak is érdemes lesz odafigyelni az idei évtől. A családi adókedvezmények rendszerének bővülése csúszik egy évet, de a friss házasokat segíti havi 5000 forintos adókedvezmény, 24 hónapig. 

Az autóval közlekedőket is érintik a jogszabályi változások, hiszen fizetőssé váltak az eddig ingyenes útszakaszok, valamint megjelentek az éves megye matricák, amelyeknek ára 5000 forint. Továbbá az elméleti KRESZ-vizsga is módosult, az eddigiekhez képest több kérdésre kell számítani majd a számonkérésnél.

Hitelfelvétel előtt állók számára lényeges: innentől figyelembe veszik a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót, a háztartás jövedelmeként pedig kizárólag az igazolt, hivatalos, nettó jövedelem vehető igénybe.

Mostantól kényelmesebb lesz befizetni a csekkeket. Januártól minden csekket QR kóddal látnak el, így okostelefonos alkalmazással akár otthonról is, pár pillanat alatt be lehet őket fizetni.

Könnyebb lesz a szelektív hulladékgyűjtés is. A szolgáltatóknak ugyanis már a háztól kell elszállítaniuk a különválogatott szemetet. A gyűjtőszigeteket ezentúl csak olyan helyeken lehet majd használni, ahol az elszállítás nem megoldható. Továbbá bővül a termékdíj. Az egyéb vegyipari termékek – mint a szappan vagy a mosószer – mellett az irodai papírok és a művirágok is díjkötelessé válnak.


Tovább az archívumra