Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyre több a cukorbeteg gyerek

Egyre több a cukorbeteg gyerek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre több a cukorbeteg fiatal Magyarországon. A korábban kizárólag felnőttkorban jelentkező kettes típusú cukorbetegséget a helytelen életmód miatta már a legkisebbeknél is egyre gyakrabban diagnosztizálják.

A beteg kisgyermekek számára nem csak az otthoni ápolás fontos, hanem az is, hogy az óvodában, vagy adott esetben az iskolában a pedagógusok tisztában legyenek a tünetekkel és a kezelési módokkal.

Az adatok szerint Magyarországon minden tizenkettedik ember cukorbeteg, és az utóbbi években megháromszorozódott a diabétesszel diagnosztizált gyermekek száma. Az egyes típusú diabétesz örökletes és ma már teljes életet élhet az ezzel a betegséggel diagnosztizált gyermek, a kettes típusú cukorbetegség kialakulásában viszont nagy szerepe van a mozgásszegény életmódnak és az elhízásnak is.

– Kettes típusú cukorbetegségnél egyértelműen civilizációs ártalomról beszélhetünk. A mozgásszegény életmód, a túlsúly, a túlfinomított élelmiszerek fogyasztása vezet az inzulin-rezisztencián keresztül a kettes típusú cukorbeteg előfordulásának emelkedéséhez – mondta el Dr. Léman Gyöngyi.

Ahhoz, hogy a gyermekkori diabéteszt megelőzzük, már a várandósság idején érdemes megtenni a szükséges lépéseket.

– Nagyon fontos a helyes táplálkozás, oda kell figyelni, hogy lehetőleg a magzatot ne érje semmilyen fertőzés a méhen belül – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette: születés után segít a betegséget megelőzni, ha minél tovább tápláljuk a kisgyermeket anyatejjel.

A cukorbetegség korai tünetei közé tartozik a remegés, verejtékezés, fejfájás, látászavar és a dadogás. Ezekre kell odafigyelnie Beszéné Gábor Judit óvodapedagógusnak is, hiszen egy öt és fél éves cukorbeteg kislány is jár a csoportba. Ebben az óvodában nem ez a kislány az első, hiszen korábban is voltak diabéteszes gyermekek az intézményben.

A pedagógusok a legtöbb helyen már tudják, hogy mire kell odafigyelni a cukorbeteg gyermekeknél és egyre kevesebb intézményben okoz gondot, ha ilyen problémával jelentkeznek a gyerekek.


Tovább az archívumra