Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elhurcolt életek

Elhurcolt életek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hétfőtől április 24-ig ismét kiállítás látható a zsinagóga épületében. Az Elhurcolt életek című kiállítás a Magyarországi Élet Menete Alapítvány jóvoltából érkezett Gyöngyösre, aktualitását pedig a hétvégi Élet Menete adta. A kiállítás megnyitóján részt vettek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is, akik szerdán auschwitzi látogatásra indulnak.

Elhurcolt életekről szól az a kamarakiállítás, amely a zsinagógában nyílt meg 70 évvel a koncentrációs táborok felszabadulása után. Akik a megnyitóra eljöttek, emlékezni jöttek. Ott voltak köztük a gyöngyösi gyógypedagógiai intézmény tanulói, akik korabeli naplórészleteket olvastak fel.

Hiesz György polgármester megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kiállításnak nem a bűntudatot kell táplálni, hanem emlékeztetni kell az embereket, hogy még egyszer ne történhessenek meg ezek a szörnyűségek.

“Akkor a zsidókat, a romákat, de ugyanígy lehet a kommunistákat, bárkit, szőkét, kopaszt, szemüvegest, akit valaki kipécéz, azt háttérbe lehet szorítani. És pont ez az iskola, ahol a legtöbb hátrányos helyzetű gyerek van: roma, fogyatékkal élő. Talán a pedagógusok átérezték, hogy nekik itt kell, hogy legyen mondanivalójuk.” – mondta híradónknak Hiesz György.

A Magyarországi Élet Menete Alapítvány által létrehozott utazó kiállítás 2013 óta létezik. Az alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondja, szeretnék minél több helyre elvinni anyagaikat.

“Három nagyon kedves önkéntesünk csinálta ezt a kiállítást, ugyanúgy, ahogy a másik kiállításunkat, a Válaszutakat. Ezen kívül van egy korabeli marhavagon, amivel tanítási időben járjuk az országot. Több mint 150 ezer zsidó és nem zsidó fiatal látta ezt vidéken. Most voltunk múlt héten a 67. városban Magyarországon.” – tette hozzá Gordon Gábor.

Az Élet Menete Alapítvány teszi lehetővé, hogy a most itt szereplő négy tanulót tanáruk az auschwitzi tábor meglátogatására viheti el.

“Az ősszel láttuk az Auschwitz-album kiállítást, illetve most az indulás előtt egy külön felkészítő órát szerveztem nekik. Akiknek a visszaemlékezése elhangzott ez a Mermelstein Éva gyöngyösi túlélő visszaemlékezéséből, hogy megismerjék, hogy milyen volt Gyöngyös élete a 30-as években és illetve milyen volt a háború után ennek a családnak az élete.” – nyilatkozta Nagyné Petrovics Tünde, a Petőfi Sándor Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa.

A kiállítás megnyitóján felszólalt Weisz Péter, a gyöngyösi hitközség elnöke, aki szerint a 6 millió áldozat vére kiált, de szava nem hallatszik. Ezért nem lehet a Holocaustról hallgatni.

“A történelemben történteket állandóan beszélni kell. A holocaust pedig az emberiség történelmének az egyik legborzalmasabb része, hiszen hatmillió embert öltek meg ártatlanul, úgy hogy nem voltak perek. Nem volt ítélet, csak az esztelen gyilkolás. Nem lehet hallgatni.” – mondta Weisz Péter.

Az itt látható anyag megtekintése minden gyöngyösinek ajánlott – mondják a szervezők – , hiszen – a város testének egy jelentős darabja halt meg a Holocaustban. A kiállítást április 24-ig látogathatják meg az érdeklődők, hétköznap délutánonként, előzetes bejelentést követően.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság