Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Agrártámogatások

Agrártámogatások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hamarosan lehet pályázni kertészeti géptámogatásra is. A 2007-2013 közötti időszak mintegy 100 milliárd Ft uniós maradvány pénze kerülhet a gazdákhoz, önkormányzatokhoz különböző jogcímek alapján. A jogszabályok néhány héten belül jelenhetnek meg, de a gazdákat már tájékoztatták Gyöngyösön. A 2020-ig tartó ciklusban pedig több mint 1000 milliárd Ft áll rendelkezésre.

Legalább 3 célra lehet majd pályázni- hangzott el a tájékoztatón, melyet azért tartottak, hogy a gazdáknak legyen ideje átgondolni milyen fejlesztésbe szeretnének bele vágni, mert ez egész gazdálkodását meghatározza.

A támogatás mértéke még nem ismert, de a szakember reméli, hogy az elmúlt évhez hasonló százalékokra pályázhatnak a gazdák. A maradványpénz összege eléri a 100 milliárd Ft-ot, ezért érdemes átgondolni a traktorvásárlást vagy valamilyen mezőgazdasági eszköz beszerzését- mondta Székely Zoltán. A következő uniós ciklusban, több mint 1000 milliárd Ft mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, hamarosan megnyílnak a 2014-2020 közötti uniós források is. A földalapú támogatások ügyintézése is megkezdődött- mondta az elnök. Fontos, hogy a gazdák keressék fel a falugazdászokat, mert az igénylés bonyolultabb lett mint eddig- tette hozzá a szakember.

A fiatal gazdák számára is szélesebb a támogatási paletta az idén, ebben az évben pályázhatnak májustól összesen 10 milliárd Ft-ra, ami gazdánként 10-12 millió Ft-ot jelenthet. Fontos, hogy az összeg 90%-át megkapják előfinanszírozásban.


Tovább az archívumra