Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorú ellenőrzés

Szigorú ellenőrzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Eljárás indul a nem művelt szőlőültetvények tulajdonosai ellen. A Heves Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztálya azért indít eljárást a védekezési kötelezettségüket elmulasztó gazdák ellen, mert a jól gondozott területek növény-egészségügyi állapotát veszélyeztetik.

Nyakig érő gaz, termetes fa, áthatolhatatlan csipkebokor-sövény egy műveletlen területen, a jól gondozott szőlőültetvény mellett. Nem egyedi jelenség ez a Mátrai Borvidéken. Kiss Lászlóné több mint 2 évtizede műveli itt szőlőjét, és már 10 éve küzd az itt burjánzó dzsungellel, de egyre több a probléma – panaszolja.

– Nem levegőzik a szőlő, több betegséget elkap, jobban oda kell figyelni a növényvédelemre, először csipkebokrot kell irtani, hogy a gép be tudjon menni a sorba – sorolja a gondokat.

Sőt van, aki szemétlerakónak nézi a gazos területet. Az áldatlan állapot felszámolása érdekében már szerették volna megvásárolni ezt a területet, mondja Kiss Lászlóné, de három éve hiába várnak rá, hogy a terület tulajdonosa rábólintson.

Nem csak itt, a gyöngyössolymosi határban probléma az elhanyagolt, nem művelt szőlő, a Mátrai Borvidék közel 10 százalékát teszik ki az ilyen területek- mondja a Mátrai Hegyközség elnöke, aki úgy gondolja, már éppen itt az ideje, hogy a hatóság fellépjen a hanyag gazdák ellen.

A Heves Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Osztályának munkatársai megkezdték az elhagyott területek feltérképezését és eljárást indítanak a tulajdonos ellen.

– Különös tekintettel gondolunk az amerikai sárgaság fitoplazmás betegségére, amit egy szőlőkabóca terjeszt, ha a védekezés nem történik meg, komoly károkat tud okozni ahol fellép – részletezte Breznai Sándor osztályvezető.

Ez a betegség szerencsére még nem jelent meg Heves megyében. A felhagyott területek nagy része a földet életjáradékért program keretében az állam által megvásárolt szőlőültetvény, így a hegyközség elnöke szerint a megoldás az lenne, ha ezeket a területeket minél hamarabb megvásárolhatnák a szomszédos ültetvények gazdái, és a gócpontok megszűnnének, nem veszélyeztetve a művelt területek növény-egészségügyi állapotát.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság