Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egészségfejlesztési iroda

Egészségfejlesztési iroda

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A lakosság egészségtudatosságának növelése, az egészségfejlesztési programok, szűrések könnyebb elérhetősége volt a célja az egészségfejlesztési iroda kialakításának a parádfürdői kórház területén. Az „Együtt az egészséges mindennapokért a Pétervásárai kistérségben” című projekt megvalósítására a Széchenyi Terv keretében több mint 124 millió forint támogatást nyert az egészségügyi intézmény. A projektzárón az elért eredményekről számoltak be a 2 éves programban résztvevők.

A Parádfürdői Állami Kórház 2013-ban, a sikeres pályázatnak köszönhetően, a kórház területén Egészségfejlesztési Irodát hozott létre azzal a céllal, hogy az egészségmegőrzés, az egészségtudatos életmód és a betegség-megelőzés általános ismereteit, gyakorlatát megismertesse a lakossággal. A projekt jóvoltából az iroda koordinálta a hátrányos helyzetű kistérségben az egészségfejlesztési tevékenységeket, a szűrési és prevenciós, az egészségnevelő, egészségmegőrző feladatokat, a térség háziorvosaival együttműködési megállapodásokat írt alá.

A program elindítása óta több mint 12000 polgár vett részt az egészségfejlesztési iroda nyilvános programjain, szűrésein, sport- és civil rendezvényeken, iskolai és egészségügyi alkalmakon. 5 településen gyógytornacsoportok, baráti társaságok jöttek létre- hangzott el a projektzárón.

– Az a fő célunk, hogy a kardiovaszkuláris halálozást csökkentsük, természetesen a többi népbetegséggel együtt, nagyon sok mentális probléma adódik, a célunk, hogy a lakossághoz közel vigyük az egészségfejlesztési programokat, amivel hosszútávon az egészségkultúrájukat szeretnénk javítani – fogalmazott Szűcs Erzsébet, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségfejlesztési Igazgatósága vezetője.

Tervezik, hogy a jövőben a meglévő irodák tevékenységét egy lelkiegészség-központtal is kiegészítik- mondta Szűcs Erzsébet. Az EFI működésének feltételeit ezt követően az egészségügyi kormányzat kiemelt népegészségügyi stratégiájának keretében biztosítja – jelentették be a záró rendezvényen.

A szűrések lebonyolításában az országosan működő 61 Egészségfejlesztési Iroda fontos szerepet tölt be, így a pétervásárai kistérségben élők továbbra is számíthatnak az intézmény szolgáltatásaira.


Tovább az archívumra