Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kevés a véradó

Kevés a véradó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A nagy meleg ellenére közel 40-en adtak vért a városi véradó napon, amelyet ezúttal egy hipermarketben rendeztek meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy még mindig kevés fiatal és férfi ad vért, ezért a helyi Vöröskereszt tagjai az eddiginél is aktívabban dolgoznak azon, hogy minél több embert szervezzenek be. Évente egyébként félmillió egység vérre van szükség hazánkban.

„A betegek nyáron se mennek szabadságra, minden csepp vérre szükség van” – ez volt a jelmondata annak a véradó napnak, amelyet ezúttal egy bevásárlóközpontban rendeztek meg. A tapasztalatok szerint nyáron még több vérkészítményre van szükség, mint az év egyéb időszakában.

A hőség ellenére közel 40-en érkeztek, ebből 4-en első véradók voltak.

– A nagy meleg miatt sokkal kevesebben jönnek el véradásra, és sokkal több folyadékra van szükség. De pont a nagy meleg miatt több baleset van és bizony most még nagyobb lenne a véradásra az igény, úgyhogy bíztatok mindenkit, hogy amikor csak lehet, és ahová csak tud, menjen el mindenképpen véradásra – mondta Aradi Mária, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi Területi Szervezete vezetője.

A másokon való segítés mellett sokan azért is járnak véradásra, mert azt mondják, jobb lesz a közérzetük –így például Kispál Zsolt, aki egyébként főiskolás kora óta jár vért adni.

– A szervezet is megszokta már ezt, hogy évente háromszor-négyszer mindig sikerül, és ez jó, mert egyrészt frissül az emberek a vére. Bármikor, ha szerintem velem történne valami olyan gond, akkor az a pótlás is gyorsabban lezajlódik. Ilyenkor 1-2 napig a véradás után úgy néz ki, mintha 2 ember helyett ennék, tehát az étvágy az fokozódik, de megszoktam meg ez egy ilyen önzetlen segítség. Mindig mondják, hogy adj vért és ments meg 3 életet, szerintem ez a legkevesebb, amit meg tudunk tenni – sorolta.

Érdemes tudni, hogy aki most nem tudott segíteni másokon, az minden pénteken megteheti a kórházban, emellett pedig 24, Gyöngyös környéki településen is jelen van a Vöröskereszt, ahol időközönként rendeznek véradó napot. Szerdán Gyöngyöstarjánban, szombaton pedig Nagyfügeden lesz lehetőség vért adni.


Tovább az archívumra