Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hőguta és napszúrás-veszély

Hőguta és napszúrás-veszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Fejfájás, szédülés, hőemelkedés, hányinger. A napszúrás tünetei, amelyek nyáron gyakoriak a szabadban munkát végzők, és a strandolók esetében, de az sem ritka, hogy hőgutát kapnak az elővigyázatlan napimádók. Folyadékpótlással és kevesebb napozással azonban megelőzhető a baj.A napozás azon túl, hogy hatására D-vitamin termelődik a szervezetben, veszélyeket is tartogathat. Ha túl sokáig, folyadékpótlás nélkül fekszünk a tűző napon, könnyen napszúrást kaphatunk. A fokozott izzadás, fejfájás, szédülés, hőemelkedés és hányinger egyértelműen a napszúrás tünetei – mondja Dr. Nagy Éva háziorvos.
A napszúrásos esetek többségében enyhe fokú az agyhártyák gyulladása. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, és ez okozza a jellegzetes panaszokat. Dr. Nagy Éva elmondta: idén már 2-3 napszúrásos esettel találkozott, de nem ritka a hőguta sem.
  
A napszúrás és a hőguta gyakori a földmunkásoknál is – mondja a doktornő – és sokszor csak a szerencsének meg a szomszédoknak köszönhető, hogy a beteg időben kórházba jut. Azok, akik egész nap a földeken dolgoznak, napon tartózkodnak használjanak naptejet, igyanak elegendő folyadékot, és délben kerüljék a napot. A légkondícionálót pedig úgy állítsuk be, hogy 5-8 foknál ne legyen nagyobb különbség a külső és a belső hőmérséklet között.
          
Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2007-06-15 )

Tovább az archívumra