Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kékkör

Kékkör

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megújul hazánk leghosszabb túraútvonala csaknem 3 milliárd forintos uniós támogatással. Az országot átívelő Országos Kékkör 2550 kilométer hosszúságú.

Ezzel a fejlesztéssel a magyarországi Kékkör Európa egyik legszebb, legmodernebb és leghosszabb egybefüggő túraútvonala lehet. – hangzott el a mátrafüredi sajtótájékoztatón. Az Észak-magyarországi régiót érintő túraútvonal fejlesztései közül az egyik legjelentősebb a galyatetői ökoturisztikai központ kialakítása, amely várhatóan, szeptember végén már fogadja az ide érkező turistákat.

1197 Ez az Országos Kékkör logója. Magyarország három kéktúra útvonalat foglalja magában, amelyen keresztül hazánk összes jelentős tájegysége bejárható. Ez nem egy zárt kör, ahogy a turista útvonalak sem azok, nemcsak azoknak szól ez a nagyszabású fejlesztés, akik elhivatott túrázók, hanem a kirándulóknak a természetet kedvelőknek, is hasznos a 2,7 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés – hangsúlyozta Széki Gabriella a Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs szakembere a mátrafüredi sajtótájékoztatón.

A három éve elkezdődött fejlesztésből az Országos Kékkör észak-magyarországi szakaszának egyik leglátványosabb eleme a kilátó felújítása mellett a galyatetői ökoház kialakítása.

– Ez a teljes galyatetői beruházás kiegészítve kisebb fejlesztésekkel, itt a Mátrában egy két pihenőhelyet alakítottunk ki, illetve ennek teljes megvalósítása berendezésekkel engedélyezésekkel együtt több mint 600 millió forintba került. A régióban a fejlesztés legnagyobb beruházása a szeptemberben nyíló galyatetői ökoturisztikai túracentrum volt. Innen pár méterre áll a kilátó, amelyet szintén felújítottak, illetve megmagasítottak – mondta el Kaszala Judit, az EGERERDÕ Zrt. ingatlanügyi és műszaki előadója.

A régi munkásszállót újították fel, amely szobákkal, étteremmel, közösségi helyiséggel, zarándokszállással, kerékpárszervizzel, sátorhelyekkel várja majd a túrázókat, télen pedig a síelőket is – tette hozzá Kaszala Judit. A túraútvonalakat pedig ezentúl felügyelni is fogják. Az úgynevezett rangerek lesznek a felelősek egy egy rájuk bízott szakaszért.


Tovább az archívumra