Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Családi csődvédelem

Családi csődvédelem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Segítséget nyújt a kormány szeptember elsejétől azoknak a családoknak, akik fizetési késedelembe estek, de rendelkeznek állandó jövedelemmel. A családi csődvédelem lényege, hogy megelőzze a súlyosan eladósodott emberek anyagi ellehetetlenülését. Jövő év októberéig a jelzáloghitelesek kérhetnek ilyen segítséget. A magán csődvédelemmel a családok tartozásainak akár 95 százalékától is megszabadulhatnak.

A banki elszámolások kapcsán sokan kaptak vissza pénzt a bankoktól, ám több olyan család is van, akik így sem tudják törleszteni devizahitelüket. A jogalkotás ezért létrehozta a magán csődvédelmet, vagyis a családi csődvédelmet, amellyel többek között azokon segítenek, akiknek tartozásuk 2 és 60 millió forint között van, legfeljebb 5 különböző hitelezője, és legalább 500 ezer forint tartozása van, amelyet legalább 90 napja nem fizet.

– Elsősorban azokat érinti, akiknek van megfelelő jövedelmük, de nincs annyi, amennyi az aktuálissá duzzadt törlesztő részleteiket fedezni tudná. Ugyanakkor a lakásuk elvesztésével, egzisztenciájuk teljes elvesztésével való fenyegetettségük konkrét – mondta Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott.

Az, akinek már veszélyben van az otthona, megkapta a banki elszámolást és igénybe venné ezt a segítséget, egy űrlapot kell kitöltenie a hitelt adó banknál október elsejéig. De esetenként a megyei kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályához is lehet fordulni. Aki még nem kapta meg a banki elszámolást, a kézhezvételtől számított hatvan napon belül kell kezdeményeznie a csődvédelmet.

– A Bankszövetség adatai szerint mintegy 25 ezer családot érinthet, hogy Heves megyében mennyi jut, azt nem tudjuk, nincsenek ilyen kimutatások. Egyelőre érdeklődés volt a Kormányhivatalnál működő Családi Csődvédelmi Szolgálatunknál, körülbelül húszan érdeklődtek – sorolta dr. Pajtók Gábor.

Aki igénybe veszi ezt a segítséget, vállalnia kell, hogy jövedelmének csak egy kisebb részét használhatja fel szabadon, cserébe viszont jelentős kedvezményeket kap: tartozásainak törlesztése alacsonyabb összegben folytatódik, a vele szemben zajló végrehajtási eljárásokat felfüggesztik, és az ötéves futamidő végével az adós fennmaradó tartozásait elengedik.

A magáncsőd védelembe jövő év október 1-jéig csak a jelzáloghitelesek, később azonban más bajba került tartozók is beléphetnek.


Tovább az archívumra