Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közepes méztermés

Közepes méztermés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavalyi évhez képest jó, az elmúlt 10 év távlatából azonban csak közepes évet zártak idén a méhészek. A méztermés szempontjából az országos kép változó, de a helyi termelők elégedettek. A gyöngyösi mézeket pedig hamarosan a Milánói Világkiállításon is megkóstolhatják.

Befejezték a betakarítást a magyar méhészek, a mézek nagy része pedig már hordóban van. A Magyar Méhészeti Egyesület tagjai nemrég egy előadásokkal egybekötött találkozón osztották meg egymással az idei év tapasztalatait.

– Az elmúlt évekhez képest 10 ezer tonnával több mézet termeltek a méhészek. Ez összességében nagy szám, de ez egy gyenge közepes a méhészeti ágazatban elért eredményekhez képest, hogyha 10 év távlatát nézzük. Tavaly annyira gyenge évünk volt, hogy az idén ezt a gyenge közepes termésátlagot is örömmel tudjuk nyugtázni – mondta Bognár Éva, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagja.

Az idei méztermés szempontjából változó az országos kép. A Dunántúliak, a Zala és a Fejér megyeiek panaszkodnak. Bognárék azonban jó évet zártak még a hosszú nyári forróság és a hirtelen jött nagy nyári esőzések ellenére is.

– Lett tavaszi repce méz, akác mézünk is lett, akác után is tudtunk pergetni, a Kiskunságban is eredménnyel zártunk és a 20 km-es körzetünkben napraforgó gyűjtetésen is elfogadható eredménnyel zártunk. Szép mézek lettek, jó minőségű mézek lettek – részletezte.

A gyöngyösi méhészet mézeit hamarosan az európai fogyasztók is megkóstolhatják. A Milánói Világkiállításon ugyanis repce, akác és erdei mézükkel képviselhetik hazánkat.


Tovább az archívumra