Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mustgáz: óvatosan!

Mustgáz: óvatosan!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A mustgáz veszélyére hívják fel a figyelmet a katasztrófavédelem szakemberei. Az őszi időszakban a pincékben erjedő must következtében keletkező szén – dioxid, színtelen, szagtalan a levegőnél nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva oxigén-hiányos állapotot teremt. Heves megyében az utóbbi években nem riasztották a tűzoltókat mustgáz okozta balesetekhez.

Tizenegy tartályban erjed a must ebben a gyöngyösi pincészetben. Bartha Tamás főborász épp azt mutatja, hogy vezeti el az automata szellőztetőrendszer a mustgázt. Ezt tavaly építették ki, egy több millió forintos beruházás része volt akkor ez is. Az idén már a borászat minden pinceágában van széndioxid érzékelő – mondja. Így teljes biztonsággal tudnak itt dolgozni.

Az egész pincerendszerben kialakított automatizált berendezés, jelez, ha a széndioxid mennyisége mégis elérné a kritikus pontot.

De nem minden pincészet rendelkezik ilyen berendezéssel. A kisebb, illetve a házaknál lévő hobby borászoknak is elengedhetetlen néhány óvintézkedés a borkészítési időszakban.

A kataszrófavédelem szakemberei ilyenkor különösen felhívják a figyelmet a mustgáz veszélyre. Megyénkben az elmúlt időszakban nem volt ebből származó haláleset, de országos viszonylatban minden évben történnek balesetek.

A balesetek megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetőek. – mondják a szakemberek. A pince szellőztetése mellett, a hordók minél nagyobb térben való elhelyezése is segít, illetve kérik, lehetőleg egyedül senki ne menjen le a pincébe ebben az időszakban.


Tovább az archívumra