Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Madárijeszők

Madárijeszők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az idén már Mátrai Szüret és Fehérbor Fesztivál néven elinduló Gyöngyösi Szüreti Fesztivál egyik vadonatúj programja lesz a madárijesztők versenye. Ezt a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ, mint az egész szüreti rendezvény gazdája hirdette meg, azzal a céllal, hogy kreativitásra ösztönözze a gyöngyösieket. Nos, az óvodásoktól a nyugdíjasokig valóban sokak fantáziáját megmozgatta ez a lehetőség.

Szüreti felvonulás idén nem lesz. Meghirdették a viszont a Mátra tortájának az elkészítését, lesz borvirtus verseny, és lesz madárijesztő verseny is. Ezeknek a figuráknak rendesen a termés megvédése lenne a feladatuk, ez alkalommal azonban versenybe szólították őket, jobban mondva alkotóikat. A Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ által először meghirdetett versenyre többen neveztek, mint amire számítottak – mondja B. Pintér Mária igazgató.

A madárijesztők között vannak viccesek és komolyak, egyszeműek és többszeműek, szinglik és párosak, természetesek és környezettudatosak egyaránt, de mindannyian, a versenyben való helyezésüktől függetlenül a Fő tér értékes dekorációi lesznek három napon át. A figurák pénteken állnak zsűri elé, a közönségnek leginkább tetsző madárijesztő készítője pedig a fesztivál végén különdíjat vehet majd át. A madárijesztők vasárnap után visszaköltöznek ide a művelődési központba.

– Mivel az állandó kiállításunk is itt a szürethez kapcsolódik, ezért be fogjuk hozni és úgy mint karácsonykor egyfajta hangulatteremtőként itt lesz majd az aulában és megnézhetik azok is, akik nem voltak a szüreti napokon – mondta az intézmény igazgatója.

Az ötletes figurák mellett a Szüret anno című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők a művelődési központban. Ezen 40-50 évvel ezelőtti szüreti mulatságok dokumentumaival, fotóival találkozhatnak szeptember 28-ig.


Tovább az archívumra