Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A látás hónapja

A látás hónapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

2015 októbere ismét a látás hónapja. Ez alkalomból az optikák ingyenes látásvizsgálattal várják a pácienseket, hiszen a program célja, hogy felhívják a figyelmet a szemvizsgálat fontosságára. 40 éven felül kétévente érdemes kontrollra járni, hiszen a vizsgálat során más betegségekre is fény derülhet. A szakorvosok elégedettek a vizsgálatra érkezők számával, úgy látják: figyelnek a lakosok a szemük egészségére.

Kontrollra érkezett ez a fiatalember a Bugát Pál Kórház szemészetére. Itt minden nap sok a munka, Dr. Elek Ilona szemész főorvos úgy látja: fontos az embereknek a szemük egészsége, így a legtöbb betegséget időben ki tudják szűrni. A látás hónapja alkalmából a szakorvosok és látszerészek a szemvizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen a lélek tükre más betegségeket is kimutathat.

– Azok a nagyon ismert, nagyon gyakori betegségek, amelyeket úgy hívunk, hogy cukorbaj, úgy hívunk, hogy magas vérnyomás, azok mind érrendszeri elváltozásokat okoznak. És a szem az a kitüntetett hely, ahol az ereket látni lehet vértelen úton – ismertette dr. Elek Ilona szemészfőorvos.

Valóban fontos, hogy bizonyos időközönként szemvizsgálatra jelentkezzünk, mivel van olyan betegség, amelyet hatékonyan kezelni akkor lehet, amikor még nem jelentkeztek a tünetek.

– Negyven éves kor fölött jelentkezhetnek a glaukómának vagy a zöldhályognak a tünetei. Egész pontosan az bennük a sunyiság, hogy a tünetek nem jelentkeznek, csak a szemnyomás magas, és mire tünetet okoz, addigra már visszafordíthatatlan elváltozások keletkeztek – hangsúlyozta.

A főorvos szerint nem csak a látás hónapjában, hanem egész évben fontos figyelni szemünk épségére. Szemüvegeket viszont már akár egy benzinkúton is vásárolhatunk, ám ezt a doktornő nem ajánlja, hiszen fontos, hogy egy szemész állapítsa meg, milyen szemüvegre van szükségünk.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság