Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lackfi János a könyvtárban

Lackfi János a könyvtárban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Rendhagyó napja volt Lackfi János költőnek, hisz a Duna Tv stábja egy portréműsort forgatva róla reggeltől estig folyamatosan kísérte őt. Zsámbéki otthonában kezdtek, s a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtárban tartott rendhagyó irodalomóráit is rögzítették. Lackfi János előbb gyöngyösi középiskolásokat, majd ezt követően általános iskolásokat próbált megnyerni a költészetnek – nem kevés eredménnyel.

Irodalomóra középiskolásoknak Lackfi János módra. Első lecke: a költővel mint élő személlyel való találkozás. Sokak számára ugyanis már az is meglepő tény, hogy létezik ilyen, mondja a költő, aki számára egy-egy ilyen előadás egyfajta jó értelemben vett szerepjátszás. A cél, hogy kirángassa az irodalmat abból a siralomház-hangulatból, amibe az irodalmárok és a tanárok beletaszították.

Lackfi János azt szeretné, hogy az olvasók olyannak látnák az irodalmat, amihez saját életünkkel közünk van.

Persze az irodalmat, benne a verseket is menedzselni kell. Ezt ismerte fel Lackfi János, aki Gryllus Dániel szavaival élve, feltalálta a stand up poetry-t. A költő óriási ajándéknak tartja, hogy mindezt magyar nyelven teheti. Itt már a kisiskolásokat szórakoztatja verseivel.

Lackfi Jánosnak nincs ellenére a magyar irodalmi nyelv megújulása. Mint elmondta, ő a nyelvi kreativitás pártján áll. Épp ezért nagy örömmel fogadta a slam poetry rohamos terjedését, mivel szerinte minden jó slam egyben vers is. Nem beszélve arról, hogy a fiatalokat a költészet felé elég jó eredménnyel vezeti el ez a műfaj.


Tovább az archívumra