Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fontos a megelőzés

Fontos a megelőzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Beköszöntött a hideg, itt a fűtési szezon, és ezzel egy időben megjelennek a kéménytüzes, füstmérgezéses tűzesetek is. A balesetek jelentős részét a rossz állapotban lévő kémények okozzák. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a fűtés megkezdése előtt érdemes a kéményeket szakemberrel ellenőriztetni.

A hétvégétől beköszöntött a hideg, sokan fűtenek már. Ez az időszak azonban veszélyt is tartogat magában, a tüzelő-, fűtő, és egyéb berendezések helytelen használata, vagy a karbantartás hiánya miatt.

– Komoly anyagi kárral, és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek is kialakulhatnak, de nem ritka akár a fizikai robbanás sem, nagyobb eséllyel lerakódik a káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot, illetve más nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek el, a kéményből pedig a káros anyagok akár vissza is áramolhatnak – sorolta Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A kémények állapotát, és a gázkészülékeket is érdemes gyakran ellenőriztetni. A szén-monoxid-érzékelő készülék életet menthet, de nem helyettesíti a rendszeres karbantartást – hívja fel a figyelmet a szakember.

– A zárt térbe visszajutó gázok, a szén-monoxid már alacsony koncentrációban is nagyon komoly veszélyt jelenthet az ott tartózkodókra, a rosszul bekötött eszköz gyakran meghibásodhat, és azt többször kell javítani, rövidebb idő alatt tönkre megy, ráadásul jóval több pénzt kell ráfordítani – részletezte Antal Erika.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a tavalyi fűtési idényben megvizsgálta a forgalomban lévő szén – monoxid érzékelő készülékeket, mely során kiderült: az akkor bevizsgált negyvenkét termékből mindössze egy tucat felelt meg a biztonsági követelményeknek. Erre érdemes oda figyelni vásárláskor.

Az elmúlt 5 évben több tragikus kimenetelő súlyos baleset is történt Heves megyében, szén-monoxid-mérgezés miatt – hangsúlyozta Antal Erika.

Veszély esetén hívják a katasztrófavédelmi műveletirányítási központját, a 105-ös segélyhívó számon.


Tovább az archívumra