Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kettős évforduló

Kettős évforduló

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kettős jubileumot ünnepelt a Kolping Család Egyesület a hét végén. 150 évvel ezelőtt alakult meg a Gyöngyösi Katolikus Legényegylet, annak jogutódját, a Gyöngyösi Kolping Család Egyesületet pedig 25 éve hozták létre. A jeles évforduló alkalmából szentmisét és ünnepi megemlékezést is tartottak az egyesület tagjai a Kolping Házban.

Kolping-zászlókkal érkeztek a szövetség tagjai a Ferences templomhoz, hogy ünnepi szentmisével és a Kolping házban tartott megemlékezéssel ünnepeljék a Gyöngyösi Katolikus Legényegylet 150 éves évfordulóját. A katolikus közösséget azért hozta létre az alapító Adolf Kolping, hogy keresztény szemléletben aktív kulturális életet élhessenek a keresztény fiatalok és családok.

– Gyöngyösön is számtalan hagyomány, a szüreti felvonulások, a báloknak a megteremtői voltak, sok olyan egyéb kulturális rendezvénynek az elindítói, megalapítói voltak, ami itt a város életében igazán hagyománnyá nemesedett és a mai napig is követik a kései utódok. Mi magunk is a katolikus legényegylet jogutódaként alakultunk 1991 februárjában – mondta László Ferenc, az egyesület elnöke.

A megemlékezésen jelen volt Laczhegyi László a Kolping szövetség elnöke is, aki megnyitó beszédében elmondta, hogy ez a kettős ünnep összeköti a múltat, a jelent és a jövőt is. Valamint figyelmeztetett arra, hogy az igazi keresztény a hibáit is kijavítja.

– Az ünnep alkalmas arra, hogy mindig visszatekintsünk a múltunkra, hogy mi volt az, ami jót tettünk és mi volt az, amiben esetleg hibáztunk és az figyelmeztessen arra, hogy a jövőben ne kövessük el és próbáljuk kijavítani – fogalmazott.

Az ünnepi megemlékezésen adták át az országos Kolping szövetség kitüntetését a gyöngyösi Nagy Antalnak, aki elérzékenyülve vette át a több évtizedes alázatos tevékenységéért kapott díjat.

– Úgy a családban, mint később a gimnáziumban is vallási nevelést kaptam. Nagyon örültem, amikor idekerültem Gyöngyösre. Megismerkedtem a nejemmel is, ő már akkor Kolping családtag volt és meghívott engem is egyik alkalommal a Kolping család összejövetelére és úgy éreztem nekem is itt van a helyem ebben a családban. Nagyon-nagyon örülök neki, hogy most itt lehetek és megkaptam ezt az elismerést – mondta a kitüntetett.

A Katolikus legényegyleteket a múlt század közepén beszüntették, ám a rendszerváltás után újraalakulhattak. Így jött létre több egykori taggal 1991 februárjában a jelenleg is működő gyöngyösi Kolping család egyesület.


Tovább az archívumra