Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Áll a munka

Áll a munka

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nagy a sár a földeken, így az őszi munkák dandárjának idején nem tudnak a gazdák a földekre menni a mezőgazdasági gépekkel. Országosan az őszi búzának eddig az ¼-ét sikerült elvetni, a szakemberek azt sem tartják kizártnak, hogy az összes őszi vetésre szánt mag, nem kerülhet földbe a fagyok beálltáig.

A telephelyen állnak a tárcsázó- és a vetőgépek, olyan nedves a föld, hogy nem lehet rámenni – panaszkodik a Horti Szövetkezet elnöke. Az őszi búzának mindössze a 18%-át vetették el- mondja. De országosan sem jobb a helyzet, az őszi vetés 28%-a került földbe. Már 15 napja nem tudnak dolgozni a sár miatt. Csak ebben a hónapban 116 mm csapadék esett, ez a szeptemberivel együtt megközelíti a 170 mm-t. Egyes területeken már megjelent a belvíz is.

A kukorica és a napraforgó betakarítással szerencsére végeztek, magtárban van a termés. Napraforgóból az idén jó közepes, azonban kukoricából csak a felét takarítottak be, mint tavaly- mondja a Csontos András.

Ezek az adatok, az országos helyzetet is tükrözik, hiszen a tavalyi 9 millió tonnás terméshez képest, idén 6 millió tonna kukoricával számol az agrárium. A piaci árak tekintetében biztató a helyzet, a kukorica ára mázsánként 40 ezer Ft felett van, és a napraforgó ára meghaladta a 110 ezer Ft-ot, a búza iránt viszont elég gyér a kereslet és nyomott az ár.


Tovább az archívumra