Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újborünnep

Újborünnep

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett.

Ehhez a naphoz kapcsolódóan régen is rendszeresek voltak a lakomák, bálok és vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat a sült libacomb és az újbor. A hagyományt néhány éve Gyöngyösön is felelevenítették. A Mátrai Borok Háza öt éve rendez ilyenkor újbor kóstolót, Gyöngyös Város Barátainak Köre pedig 2012 óta Márton napi libavacsorára várja tagjait.

Idén már a hatodik évjáratot kóstolhatták a borbarátok a Mátrai Borok Háza hagyományos Márton napi újbor ünnepén. 2010 óta azért rendezik meg ezt az eseményt, mert hiszik, hogy a bor életében egyszeri és megismételhetetlen alkalom ilyenkor novemberben megízlelni azt.

Azt az illatot és zamatot ugyanis, amit ilyenkor érzünk az új borokon, később már sohasem érezhetjük, mondja Kovács Tibor, a Borok Háza vezetője, aki szerint a kedvező időjárásnak köszönhetően a száraz fehér és a félédes boroknál egy nagyon jó évjárat lesz a 2015-ös.

Hagyomány az is a Borok Háza Márton napi újbor ünnepén, hogy ilyenkor több olyan fiatal borász is elhozza borát, akinek ez az első bemutatkozási lehetősége. Ludányi Gábor, Szőke Mátyás gyöngyöstarjáni pincészetének borásza tavaly még csak a Szőke-féle borokat mutatta be, most azonban már saját újborát is elhozta.

A Mátrai Borvidék 12 borásza közel 50 termékét kóstolhatták itt a vendégek. Gyöngyös Város Barátainak Köre viszont nem csak az újborokra volt kíváncsi. Õk a borünnep alkalmából szombaton a Borpalota pincészetét is bejárták, mielőtt nekiláttak hagyományos, és egyre népszerűbb Márton napi lúdvacsorájuknak. 3 éve még csak 18-an voltak, most már 80-an jöttek el.

A hagyományos menü, a libaaprólék leves és a sült libacomb mellé itt is dukált az újbor. És – ami a városbaráti kör rendezvényein szintén hagyománynak számít – nem maradhatott el a kulturális szekció zenés műsora sem.


Tovább az archívumra