Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hagyományőrzés

Hagyományőrzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Népzenei és Népdalkórusok Találkozójának adott otthont a Kolping Ház, melyet 8. alkalommal rendeztek meg. A Mátra Nyugdíjas Egylet szervezésében közel 20 fellépő mutathatta meg legjobb ének és tánctudását. Az idős szervezetek és klubok támogatására nagy hangsúlyt fektet a város vezetése, ezért idén egy külön pénzalapot hoztak létre, és mintegy 3 millió forinttal járultak hozzá a csoportok mindennapjaihoz.

Gyöngyös, Mátrafüred, Egercsehi, vagy Hatvan – csak néhány település, ahonnan a nyugdíjas klubok érkeztek a Népzenei és Népdalkórusok Találkozójára, amelyet immáron 8. alkalommal rendezett meg a Mátra Nyugdíjas Egylet.

Teltház és jó kedv – ez jellemezte az idei találkozót, amelyre ezúttal 19 csoport érkezett. Bóna János szerint igenis szükség van az ilyen rendezvényekre, mert véleménye szerint egyre inkább kiveszőben van a hagyományőrzés.

– Én úgy veszem észre, hogy az utódok már nem annyira ismerik a környékbeli népdalokat, ezeket felelevenítjük, a táncokat is, és a ruhaviseletet is. Érdemes megnézni az itteni ruhákat, minden együttes népviseleti ruhában jelent meg. Ez maga a látvány, a színesség, ez egy felemelő érzést ad az embernek – mondta /1240/Tc.:16.23 – én úgy veszem észre – 16.48 – embernek – Bóna János, a Mátra Nyugdíjas Egylet vezetője.

Az önkormányzat szem előtt tartja az idős embereket tömörítő szervezetek támogatását, ezért az idén egy külön pénzalapot hozott létre a nyugdíjas szervezetek számára, és 3 millió forinttal járult hozzá a tevékenységeikhez.

– Látszik, hogy ez a korosztály még szeret énekelni, szereti a népdalokat, hozzák azokat a hagyományokat, amiken gyermekkorukban felnőttek. Ez jó érzés. És hát nem csak népdalban, sportban – hiszen elmennek nyugdíjas olimpiára, különböző kulturális seregszemléken vesznek részt, nyugdíjas ki-mit-tudon, tehát látszik, hogy van egy aktív nyugdíjas korosztályunk, ezt pedig mi úgy szeretnénk támogatni, hogy külön pénzalapot is hoztunk létre idén, és hát különböző keretekből még kapnak ezek a csoportok pénzt – sorolta Hiesz György polgármester.

Az eseményre határon túli magyarok is érkeztek. A Nagysallói Népdalkör először mutatkozott be nálunk.

A szervezők jövőre is szeretnék megrendezni a találkozót, akkor azonban már a művelődési házban, hiszen Bóna János szerint mára már kinőtték a jelenlegi helyet, ugyanis a fellépők száma évről évre nő.


Tovább az archívumra