Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Élet Párizs után

Élet Párizs után

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt az Akadémiai Esték című rendezvénysorozat legutóbbi vendége a Károly Róbert Főiskolán. A szakember a több mint 400 ember előtt megtartott „A világ Párizs után” című előadásában a párizsi terrorcselekmények előzményeiről, és a migrációs kérdés lehetséges következményeiről is beszélt.

Nógrádi György a jelenkori nagyhatalmak világpolitikai szerepét elemezte előadásában. A hidegháború vége óta jelentősen megváltozott a világ, az Európai Unió viszont nem tudott nagyhatalommá válni, ezért is sérülékenyebb az Egyesült Államoknál, Oroszországnál vagy Kínánál. Ezt a migránsválság is bizonyítja. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára a migráció kiváltó okait, következményeit, valamint a világ vezető nagyhatalmainak a migrációs kérdés kezelésében betöltött szerepét is igyekezett megvilágítani a hallgatóság számára. A párizsi terrortámadással kapcsolatban kifejtette: az csak játék a szavakkal, hogy a világ ezután már nem lesz a régi.

A szakértő elmondta: az uniónak Oroszországgal való kapcsolata kardinális kérdés. A viszonyt – akár kompromisszumok árán is – rendezni kell. A franciák ez ügyben a minap fontos lépést tettek.

A közel-keleti kérdéssel kapcsolatban Nógrádi György kitért Törökország uniós csatlakozására is.

Így jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy mi lesz az Európai Unió sorsa – fejtette ki Nógrádi György, aki előadásának utolsó részében a hallgatóság kérdéseire válaszolt.


Tovább az archívumra