Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már termel

Már termel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Befejeződött a napelemes rendszer telepítése a gyöngyösi főiskolán. A megvalósult beruházás célja, hogy az intézmény villamos energia fogyasztásának egy részét fotovoltaikus rendszer működtetésével biztosítsa, mintegy 50%-os energiaköltség megtakarítása érdekében. A projekt Európai Uniós forrásból, közel 210 millió Ft-ból valósult meg.

Már termelnek a napelemek a decemberi borongós időben. A megújuló energiaforrás- felhasználás növelése prioritásaként valósították meg a beruházást- mondta Helgertné Dr.Szabó Ilona, a gyöngyösi főiskola rektora, a fotovoltaikus rendszer átadó ünnepségén. Az intézmény kiemelt kutatási területe a megújuló energia, így nem csak a kutatásba és oktatásba, hanem a működésbe is igyekeznek becsempészni-tette hozzá a rektor. A munkálatokkal 2 és fél hónap alatt készültek el.

A polikristályos napelemek több mint felét, 756 db-ot a tetőfelületeken helyeztek el, a szabadmezős területen, a használaton kívüli parkolók helyén 623 db napelemet telepítettek a szakemberek. A gyöngyösi főiskolán európai uniós forrásból, közel 210 millió Ft-ból megvalósuló beruházás célja, hogy az intézmény villamos energia fogyasztásának egy részét napelemes rendszer működtetésével biztosítsák, az energiaköltség csökkentése érdekében.

A rendszer téli időszakban napi 8 órát, nyáron pedig 16 órát termel. A beruházás várható megtérülési ideje 10 év.


Tovább az archívumra