Luca napi vigasságokat tartottak a hét végén Gyöngyöstarjánban. Az adventi időszakban szervezett közösségi ünnepségen hatszáz liter forralt bort főztek a helyi borászok boraiból, de a település vezetője szerint a közös ünneplés jó alkalom volt arra is, hogy az év végi hajtás után egy kicsit a karácsonyra is készüljenek.
Tíz év óta rendeznek Luca napi vigasságot Gyöngyöstarjánban, ahol idén is megtelt a művelődési ház előtti tér a falu lakosságával. A színpadon ez alkalommal is főként adventi előadásokkal várták a közönséget, de a mára hagyománnyá váló forralt bor főzés sem maradt ki a műsor programjából.
– Elsősorban nem a borivásról szól az egész, ez inkább egy csalogató valami, hanem itt az együtt ünneplésről, az advent megünneplése, várjuk az év végét és megpróbáljuk kifújni magunkat az utóbbi napokban – mondta Nagy Károly polgármester.
Az ünnepi hangulattal azonban jól megfért az a hatszáz liter forralt bor is, amit a gyöngyöstarjáni borászok termékeiből főzött Nagy Zoltán királyi főszakács.
– Helyi borászok adták a borokat. Ebben van az Irsai Olivértől elkezdve száraz bor, félédes bor, vörös bor , fehér bor, tehát minden féle bor. Úgy gondolom, hogy ennek a jelentőségét kell nézni. Ugye vagy fehérborból, vagy vörösborból szoktuk csinálni a forralt bort, ez egy kicsit ilyen vegyes lesz – ismertette.
A hideg idő ellenére több százan látogattak ki a rendezvényre, volt olyan is, aki rendszeresen részt vesz a Luca napi vigasságon.
A szervezők azt ígérik, hogy a hagyomány jövőre is folytatódik, így aki idén lemaradt a programokról, az jövőre biztosan részt vehet az adventi rendezvényen.