Kezdőlap » Hírek - Aktuális » ÉgÍgérő

ÉgÍgérő

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Égígérő. Ezt a címet viseli Kalocsai Mária új, karácsonyi cd-je, mely azon ritka népzenei hangzóanyagok közé tartozik, amelyek egy énekes saját gyűjtésű dalait mutatják be. A lemezen olyan kiváló muzsikusok szerepelnek, mint Unger Balázs, a Cimbaliband cimbalmosa, Róka Szabolcs kobzos és lantos, valamint Tóth Zsombor dudás. A cd bemutató koncertjét a Nagytemplomban rendezték, a lemezen közreműködőkön kívül Maczkó Mária népdalénekes is közreműködött.

A Tóth Zsombor dudás kíséretében előadott karácsonyi ének is megtalálható Kalocsai Mária új, Ég Ígérő című cd-jén. Ezt választotta a népdalénekes a lemezbemutató koncert nyitányául.

Annak a zenei anyagnak az immáron testet öltött formája a most bemutatott album, amelyik több éves gyűjtőmunka után formálódott egységgé. Bár mint az énekes elmondta, akkor, amikor a dalokat gyűjtötte, még eszében sem volt, hogy valaha ezekből egy ilyen hangzó anyag fog születni.

A cd-n moldvai, Küküllő-menti, aldunai, palócföldi gyűjtések vegyesen szerepelnek, mégis egységet alkotnak. Egyházi népénekek, amelyek mindegyike Istent dicséri. Ez magyarázza a lemez kettős jelentésű címét is. De nem csak a cd ígér mennyei találkozásokat. A különlegesen szép és meghitt pillanatokat szerette volna Kalocsai Mária a koncert közönségének is átadni. Ezért hívta meg pályatársát, az egyházi népéneklésben példaképét, Maczkó Máriát is erre az estére.

Az égigérő üzenet közvetítésében remek zenészek voltak az énekes segítségére. Róka Szabolcs lanton és kobzon működött közre.

Izgalmas feladatnak vélte az egyházi népénekek cimbalmos kíséretét Unger Balázs, a Cimbaliband muzsikusa is. Ezért vállalta el a dalok hangszerelését is.

Az augusztus óta folyó stúdiómunka eredményeként nem is egy, hanem két lemez született. A most bemutatott egyházi témájú hangzóanyag mellett egy másik, világi témájú palóc zenei anyagot is felvettek. Ennek megjelentetése és egyben lemezbemutató koncertje jövő tavaszra várható.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pinocchio 1. rész
18:13
Vidróczki gála 2019 - Szűcsi Gömbőc - Magyarbődi táncok
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Kápolnapuszta - Bivalyrezervátum - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Azerbajdzsán
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság