Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az első Hanuka

Az első Hanuka

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Első hanukáját ünnepelte az egy évvel ezelőtt újjá alakult gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó hitközség. Az ünnepségen, melyre a kaszinó földszinti helyiségében kialakított új Start Art rendezvényteremben került sor, jeles személyiségek gyújtották meg a hanukiján, azaz a kilencágú gyertyatartón elhelyezett gyertyákat, s olyan kiváló zenészek működtek közre, mint Kathy Horváth Lajos hegedűművész és Klein Judit énekes.

Újjáalakult helyszínen ünnepelhetett az újjáalakult közösség. A Start Art rendezvényteremben több mint 100 meghívottat köszönthetett Weisz Péter hitközségi elnök, köztük Mikola István államtitkárt, Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét és Heiszler Andrást, a MAZSIHISZ elnökét.

– Azt kívánom mindannyiuknak, érezzék jól magukat és hassa át önöket az az isteni elkötelezettség, ami a hanuka fényéből árad. Azt mondja a talmud, hogy hanuka fénye az eljövendő messiást világítja be. Nem tudom mikor lesz, de ha körülnézek itt, akkor jó úton haladunk afelé – mondta Weisz Péter.

Heiszler András MAZSIHISZ elnök az ünnep történeti hátteréről beszélt. Arról, hogy 2200 évvel ezelőtt a Júdás Makkabeus vezette seregek győzelmet arattak a görög-szír seregek felett, és megtisztították a szentélyt, majd újból felavatták azt. És szólt a csodáról, amely szerint a szent menóra meggyújtásához szükséges egy napra elegendő kóser olaj 8 napig tartott ki. Az ünnep ily módon a szabadság, a fény és a csodák ünnepe.

– Ma Magyarországon van egy zsidó élet, és amit itt Gyöngyösön külön ki szeretnék emelni, és a csodák közé sorolom, hogy az az elszáradt növény, ami itt évtizedekig a volt zsidó közösségről szólt, az most, az a gyökér újra kihajtani látszik – fogalmazott.

Darvas István rabbi mint az ószövetségi József örököseihez szólt zsidókhoz és keresztényekhez egyaránt. József példája nyomán arra szólított fel, hogy tegyük fel a kérdés mindenkinek: mit segíthetünk? Ezután került sor a hanukijának nevezett kilencágú gyertyatartó gyertyáinak meggyújtására. Ez a jelen lévő legjelesebb vendégek feladata volt.

A hanukához hozzátartozik a gyerekek megajándékozása is. A hagyományok jegyében minden itt lévő gyermek meglepetésként egy trenderlinek nevezett pörgettyűt kapott. A felnőttek pedig két szép meglepetésműsort: Kathy Horváth Lajos hegedűn játszott, Klein Judit pedig vidám zsidó dalokat énekelt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:05
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság