Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felvételi változások

Felvételi változások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Összeolvadó főiskolák, és megszűnő alapszakok. Több fontos változás lép életbe ebben az évben, amelyek a felsőoktatásban tanulókat érinti. Emelkedik a minimum ponthatár, és idéntől minden első éves hallgatónak kompetenciatesztet kell írnia, amellyel felmérik, hogy az oktatás mennyit tett hozzá a tudásukhoz. Ezen kívül megszűnik a felvételi eljárási díj, és pozitív változás a hallgatóknak, hogy ezentúl még több szakot jelölhetnek meg.

Az idei év fontos állomása a Károly Róbert Főiskolának, hiszen idén júliustól az egri főiskolával együtt egyetemmé válik. De az idei évben a felvételi eljárásokban is fontos változások jönnek. Vannak olyan alapszakok, amelyekre már nem jelentkezhetnek a tanulók. Hatvan alap-, osztatlan és mesterképzés 2016-ban már biztosan nem indul, de lesznek új szakok, több képzés pedig átalakul, bár ez a gyöngyösi hallgatókat nem érinti. Pozitív változás azonban számukra is, hogy jelentkezéskor több szak jelölhető meg, és a felvételi eljárási díj is megszűnik.

– A felvételi eljárásnak az alapdíja, tehát, ami eddig 9000 Ft volt, az ingyenes lesz, illetve nem öt képzési helyet tudnak megjelölni a jelentkezők, hanem hatot. A kiegészítő díj változott, 6000 Ft-ra, tehát két-két ezer forintért tudnak majd megjelölni plusz helyeket a jelentkezők – sorolta Szabó Tamás, a KRF hallgatói és szolgáltatási központjának igazgatója.

Fontos tudnivaló, hogy egyes szakok tekintetében egy, vagy két tantárgyból emelt szintű érettségi vizsgát kell tenniük a jelentkezőknek, a Károly Róbert Főiskolára jelentkezők közül az agrárképzést megjelölőknek viszont adott, hogy milyen tantárgyból kell érettségi vizsgát tenni.

– Ami még a felvételihez fontos, hogy az agrárképzési területen a biológia és a kémia tantárgyakat az érettségiben kötelezővé tették, tehát aki jelentkezik, mindenképpen fontos tudnia, hogy ezekkel a tantárgyakkal rendelkeznie kell – tette hozzá Szabó Tamás.

Változás még, hogy az őszi félévtől kezdődően minden elsőéves egyetemistának és főiskolásnak kompetenciatesztet kell írnia a képzés elején, illetve végén – ezzel mérik fel, mennyit tett hozzá az oktatás a tudásukhoz.

Az ösztöndíjat viszont könnyebb lesz elveszíteni idéntől. Ahhoz, hogy a diákokat ne sorolják át automatikusan önköltséges képzésre, 18 kreditet kell szerezni két félév alatt. A szabály először a 2015/2016-os tanévre vonatkozik: azoknak, akik a szeptemberben kezdődő őszi, illetve az azt követő tavaszi szemeszterben nem gyűjtenek össze legalább ennyi kreditet, a következő évben már fizetniük kell.


Tovább az archívumra