Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kutya hideg

Kutya hideg

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az elmúlt napokban jelentős lehűlés kezdődött térségünkben. A nappali hideg és az éjszakai fagyok miatt nem csak embertársaink, hanem a lakásban és az udvaron tartott házi állatok is fokozott figyelmet igényelnek.

Megérkezett az igazi tél. A héten leesett az első hó és napokig mínusz 5 és mínusz 8 fok környékén volt az átlag hőmérséklet. A hidegre a háziállatokat is időben fel kell készíteni. Õk is a szelet és a nedves hideget viselik a legnehezebben. Az állatorvos azt mondja, régen rossz, ha valaki az első téli hónapokban szeretné elkezdeni a felkészítést.

– Állatoknál a betegségek nagy része tartási és takarmányozási problémákra vezethető vissza. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a jó, vegyes táplálás nagyon fontos, tehát kapjanak mindenféle eleséget, ne csak tápot – hangsúlyozta dr. Lipovszki András állatorvos.

A gazdiknak télen arra is figyelniük kell, hogy sétáltatás után lemossák a kutyák tappancsát. A só és a szőrszálakra tapadt hó ugyanis irritálhatja a talppárnákat.

Sokan úri hóbortnak tartják a kutyakabátot. A lakásban tartott kutyáknál azonban ez fontos kelléke a sétának.

– Õk könnyen megfáznak. A testméretük is nagyon kicsi, kevés a testzsírjuk és +20-22 fokhoz vannak szokva. De erre a kinti-benti nagyobb testű kutyáknál is figyelni kell. Õk sokkal gyakrabban mutatnak légúti tüneteket, mint a folyamatosan kint lévő kutyák – sorolta az állatorvos.

Télen a megfelelő táplálás mellett arra is figyelni kell, hogy mindig legyen friss víz kedvencünk előtt és gondoskodjunk a meleg, széltől és esőtől védett fekhelyről is.


Tovább az archívumra