Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vendéglátó szakmai vizsga

Vendéglátó szakmai vizsga

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elkezdődtek a 2016-os Szakma Kiváló Tanulója, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Heves megyében. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Gyöngyösön, az utóbbi versenyen 11 vendéglátó szakmai tanuló mérte össze tudását különböző feladatokban. Az elődöntőkre a megyéből, 15 iskolából 20 szakmában 175 diák jelentkezett.

Tizenegy diák, pincér, vendéglátás-szervező vendéglős és szakács – ők a gyöngyösi, Máltai Keri, valamint a Lőrinci, Március 15. Szakképző Iskola növendékei, akik az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén vettek részt Gyöngyösön. Ezzel egy időben a Szakma Kiváló Tanulója versenyek is elkezdődtek Egerben, ahol szintén megmérettették magukat gyöngyösi fiatalok.

Lénárt Ákos a lőrinci iskolát képviselte a mai versenyen, amelyre, mint mondja nagyon sokat készült és bízik a legjobbakban.

– Eléggé sokat készültünk, téli szünetben is voltunk bent, nem nagyon volt szünetünk így, de reméljük sikerült a felkészülés, majd kiderül, hogy mit tudunk – mondta a vizsga előtt.

A vizsga szigorú szabályok szerint zajlott, és főként számítási feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak.

Akik pedig jól teljesítenek, akár itt, akár a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, a szakmai vizsga alól is mentesülhetnek.

– Aki a 60 százalékot teljesíti, az valamennyi szakmai vizsga alól, az adott tantárgyból, vagy az adott vizsgarészből (ez is előfordul) felmentést kap, úgyhogy azt gondolom, hogy nagy a tét, illetve továbbjutási lehetőség van, akár Európai szintű, vagy világszínvonalú versenyre – mondta Tóth Gabriella, a HKIK gyöngyösi képviseletvezetője.

Nagyon fontos a szakmai színvonal, valamint a fizikai szakmák presztízsének növelése hazánkban – hangsúlyozta Tóth Gabriella, képviseletvezető, aki hozzátette: a nehéz feladatsorok ellenére, sokan jelentkeznek egy-egy ilyen versenyre, és kiemelkedő eredményekkel térnek haza.

Jövő héten folytatódnak a vizsgák, a Keriből cukrász és eladó szakmában, összesen 13 tanulónak kell felkészülnie.


Tovább az archívumra