Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szociális tűzifa: kiosztva

Szociális tűzifa: kiosztva

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mintegy 328, szociálisan rászoruló család részesült a Gyöngyösi Önkormányzat tüzelőanyag támogatásában. A 8 millió forint értékben vásárolt, családonkénti 8 mázsa darabolt tűzifát novembertől január közepéig osztották szét. Újdonság, hogy idén először házhoz szállították az adományt.

Ezek a képek még tavaly készültek, akkor az adományt a rászorulók csak személyesen vehették át, az elszállításáról pedig mindenkinek magának kellett gondoskodnia. Idén azonban a több mint 300 család számára házhoz szállították a darabolt tűzifát, amely családonként közel 25 ezer forintot jelentett.

– Gyöngyös város önkormányzata a tavalyi évben is nagyon fontosnak tartotta, hogy a 2015-2016 fűtési idényre vonatkozóan is segítse a gyöngyösi rászoruló polgárokat, abban, hogy megfelelő tüzelőanyag-mennyiség legyen, ezért pályázat útján keresett vállalkozót, 8 millió forint értékben vásárolt az önkormányzat, tehát ebben az évben szént nem, lignitet nem, hanem kimondottan fát. A felhívásban egyébként egy lényeges feltétel volt, hogy száraz, keményfa legyen, általában ez tölgy, gyertyán – mondta dr. Horváth Gábor, az önkormányzat közigazgatási és intézményirányítási igazgatója.

Az adomány annak a tűzifával fűtő szociálisan rászoruló kérelmezőnek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg, család esetében a 37.050 forintot, idős pár, vagy gyermekét egyedül nevelő esetén 42.750 forintot, egyedül élő idős személy esetén pedig 62.700 forintot.

Az akció során 16 kérelmet utasítottak el.

– Az oka általában az volt, hogy másodszor nyújtotta be, vagy nem azon a lakcímen lakott, egy esetben volt például, ahol gázfűtés volt, nem fatüzelésű, és a mi önkormányzatunk ellenőrizte is, hogy milyen alkalmatossággal fűt az adott család, illetve 4 esetben pedig az eljárást meg kellett szüntetni, mert az ellenőrzéskor nem működött közre, nem volt otthon a család, nem tudtunk környezettanulmányt készíteni – részletezte az igazgató.

A kiosztást november 13-án kezdték el, év végéig mintegy 320 család kapta meg a támogatást, további 8 pedig januárban – tudtuk meg Horváth Gábortól.


Tovább az archívumra