Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Járvány van

Járvány van

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egyre több az influenzás. A betegek száma térségünkben is átlépte az úgynevezett járványküszöböt. Egyelőre többnyire 14 év alatti gyerekeket visznek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Egy hét alatt ötszörösére növekedett az influenzás megbetegedések száma. A tisztiorvosi szolgálat adatai szerint már megyénkben is egyértelműen járványról beszélhetünk.

– Főleg a fiatalabb korosztály érintett, a 14 évnél fiatalabbak, ők olyan 67%-ban, az idősebb korosztály pedig 30-35%-ban érintett. A figyelő orvosaink és a mintavevő orvosaink mintáiból influenza B típust mutatott ki az OEK, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi laboratóriuma – mondta el dr. Edelényi Zsuzsanna járási tisztifőorvos.

Bár a betegség leginkább a gyerekek körében terjed, ezt a felnőtt háziorvosi rendelőt is egyre gyakrabban keresik fel influenzaszerű tünetekkel.

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy aki hasonló tüneteket észlel magán, egy pár napig maradjon otthon, ne menjen közösségbe és kúrálja magát.

– Hogyha az influenza szerű tüneteket észleljük, tehát ez az általános levertség, rossz közérzet, nátha szerű tünetek, köhögés. Akkor először tüneti szerrel kell kezelni, mert az influenza vírus. Úgyhogy ennek lázcsillapítás, folyadékbevitel, az általános tünetek enyhítése, és ha 3-4 napot meghaladóan van láz, vagy jönnek a szövődmények, ami alatt a gennyes orr- és köpetváladékot észleljük, vagy arcüreggyulladást, vagy fülfájást, akkor kell antibiotikumot szedni – sorolta dr. Rechtorisz László háziorvos.

Az ÁNTSZ-hez egyre több környező település oktatási intézményéből érkeznek hírek arról, hogy egyre több a beteg gyerek. A szakemberek szerint a következő hetekben még biztosan emelkedni fog az influenzások száma. A betegség várhatóan csak március közepe körül kezd majd visszahúzódni.


Tovább az archívumra