Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyelőre nincs baj a belvízzel

Egyelőre nincs baj a belvízzel

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jelentősen nőtt a talaj víztelítettsége a megyében, de egyelőre nem okozott jelentősebb károkat az utóbbi hetek csapadékos időjárása. Az őszi és a tavaszi vetésterületeknek kevesebb, mint a tíz százalékát borítja belvíz, így valószínűleg nem okoz nagyobb terméskiesést a gabonában- tudtuk meg Székely Zoltántól a Nemzeti Agrárkamara Heves megyei elnökétől.

Több területen belvíz borítja a vetést, ám egyelőre ez nem okozott nagyobb károkat Heves megyében. Székely Zoltán a Nemzeti agrárkamara elnöke szerint szükség is volt a csapadékra, mert a talaj vízellátottsága az utóbbi hetek esőzései előtt nem volt megfelelő. Azonban, ha folytatódik a csapadékos időjárás az még gondokat okozhat a gazdáknak.

– Először örültünk, mert még mindig mínuszos volt gyakorlatilag egy két héttel ezelőttig a talaj vízellátottsága, tehát hiányzott még víz. Most talán a múlt hét napjaiban értük el az optimális feltöltöttséget, gyakorlatilag megteltek a talajaink vízzel. Ami innentől kezdve esik még és esett az elmúlt egy két napban, ez már gondot okozhat – vélekedett Székely Zoltán.

A Gyöngyös környéki földeken látható vízterületek sem okoztak egyelőre nagyobb károkat. A megyében az őszi vetés és a szántók területének is kevesebb, mint tíz százaléka áll víz alatt, azonban ha további csapadék érkezik, az megnehezítheti a tavaszi munkálatokat is.

– Két kategóriát különböztetünk meg, van egy erősen átnedvesedett talajállapot, ahol már munkát végezni sem géppel, sem kézzel nem lehet és van egy belvízzel borított kategória. Az erősen átnedvesedett kategóriába már a területeinknek majdnem a fele belecsúszott, a belvízzel borított területek nagysága viszont még a hétvégi jelentések alapján csak a tíz százalék körüli szintet érte el – részletezte.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mekkora terméskieséssel számolhatnak a gazdák a belvíz miatt, de valószínűleg ez még nem jelentős. Nagyobb problémát az okozhat, ha a tovább folytatódik a csapadékos időjárás és nem tudják elvégezni a gazdálkodók a tavaszi munkálatokat.


Tovább az archívumra