104 év

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyöngyös legidősebb lakosát, a 104 éves Harman Alajosnét köszöntötte Hiesz György polgármester az Idősek Bentlakásos Otthonában. Örzse néni jó állapotban van, a köszöntőn szívesen emlékezett vissza unokája születésére, férjére, de felidézte a két világháború és a rendszerváltás okozta problémákat is. Harman Alajosné azt mondta: nincs titka a hosszú életnek.

Virágcsokorral köszöntötte a város legidősebb emberét, Harman Alajosnét Hiesz György polgármester 104. születésnapja alkalmából az Idősek Bentlakásos Otthonában. Örzse néni jó egészségnek örvend, szívesen osztotta meg élményeit, és emlékeit a polgármesterrel és az ápolókkal.

– Mindig jó vele beszélgetni, sok olyan dolgot mond, amit az ember meg kell, hogy szívleljen. Szellemileg friss maradt, néha már jobban emlékszik a múltra, mint a tegnapi napra, vagy a mai napra, de fantasztikus. Tehát az az életpálya, amit befutott, amilyen sok nehézségen átment, és mégis megőrizte szellemi frissességét – mondta a polgármester.

Örzse néninek nem volt könnyű az élete. 16 évesen már teljes munkaerőnek számított, egy évvel később pedig megismerte férjét, akit a világháborúba katonának hívták, majd hadifogságba esett, két évig nem látta a család. A viszontlátás pillanatára azonban Harman Alajosné a mai napig tisztán emlékszik.

– Lestünk egymásra. Szó nélkül, csak hallgattunk. Meglepetés, hazatértek angol fogságból – mesélte.

De Örzse néni ugyanígy látja maga előtt azt a pillanatot, amikor megszületett az unokája. Az ünnepségre pedig ükunokája is megérkezett, aki még egy éves sincs. Többen is érdeklődtek Örzse nénitől a hosszú élet titkáról, de azt mondta: azt még a tudósok sem tudják.

Az Idősotthonban jól érzi magát, szereti az őt körülvevő embereket, biztatásukra a születésnapi tortán lévő gyertyákat is elfújta.


Tovább az archívumra