Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vizsgázik a védmű

Vizsgázik a védmű

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Jól vizsgázott a jászárokszállási Szarvágy- patak védműve. A több mint 300 millió forintból, pályázati támogatással megvalósított védművet, még tavaly nyáron adták át Jászárokszálláson. Bár a műszaki átadás már akkor megtörtént, a gát éles helyzetben idén vizsgázott először és egyelőre jól teljesít.

Százötven milliméter csapadék hullott Jászárokszálláson január elseje óta, ami jelentősen megemelte a Szarv-ágy patak vízszintjét. Bár az elmúlt másfél hónap alatt lehullott eső mennyisége megközelíti azt, ami 2010-ben árvizet okozott, a patak egyelőre nem okozott gondot. A védmű tehát jól teljesít.

– A valódi műszaki átadás most történt meg, amikor a víz nyaldosta az elemek alját. Szerencsére még csak az alját, mert egyelőre 15 cm-el emelkedett a földtöltés fölé a víz. Ez azt is mutatja, hogy a gát jól készült el, nem áteresztő sehol és bírja is azt a nyomást, amit ez az igen jelentős víztömeg ráhelyezett – fogalmazott Gergely Zoltán polgármester.

Az elmúlt másfél hónap alatt lehullott csapadék miatt országos szinten már 75 ezer hektárnyi területen okoz gondot a belvíz. Például Jászárokszálláson is. Az új védműnek hála azonban jóval kevesebb szántó van víz alatt még úgy is, hogy idén az elmúlt években lehullott eső duplája esett le.

– Ennek a tükrében kell értékelnünk azt, hogy itt a szántón, illetve a repcén mennyi víz van. Hogyha a védmű nem épült volna meg, akkor itt a mögöttünk lévő részen közel 60-70 centiméter víz volna. A kiemelkedő részek is víz alatt lennének és itt, ahol most állunk, itt is víz volt az előző időkben, amikor nem volt meg a védmű – sorolta a polgármester.

Az új védmű tehát jól vizsgázik. Ettől függetlenül a szakemberek napi szinten bejárják a gátat és megvizsgálják azokat a részeket, ahol problémák alakulhatnak ki és javítják az esetleges hibákat.


Tovább az archívumra