Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Oltást kaptak az oroszlánok

Oltást kaptak az oroszlánok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kombinált oltást, és chipet kaptak a január 12-én született gyöngyösi kisoroszlánok. A két nőstény és egy hím nagymacska jól tűrte az orvosi vizsgálatot, ám a látogatók idén nem simogathatják meg őket egy új törvényrendelet miatt. Ehelyett azonban a Gyöngyösi Állatkertben naponta több alkalommal interaktív előadást tartanak az oroszlánok életéről, és pár hét múlva már a látogatók is megcsodálhatják a piciket a kifutóban.

Nem akarja elengedni gondozóját az egyik, januárban született kisoroszlán az állatorvosi rendelőben. Kellemetlen pillanatok következtek a két nőstény és egy hím nagymacska számára, ugyanis megkapták a hathetes korukban kötelező kombinált oltást, amely több különböző betegség ellen nyújt védelmet.

– Többféle vírusellenes komponenst tartalmaz a macskák betegségeit illetően, illetve tartalmaz olyan komponenst, amely a kutyákat is megbetegíti, másodsorban az oroszlánoknak megvan az a sajátsága, hogy a kutyák vírusai is képesek megbetegíteni őket – részletezte dr. Major Gyula állatorvos.

Az oroszlánokat ezen felül kötelező azonosítóval is ellátni, így az oltáson kívül chipet is kaptak, valamint megvizsgálták többek között a csontozatukat, fogaikat, és ízületeiket is, mindhárom oroszlánkölyök egészséges.

A hathetes kicsik anyatejjel táplálkoznak, azonban megkezdődik a hozzátáplálás is, így már szilárd húst is kaphatnak a kölykök.

– Marhahússal, szárnyashússal egészítjük ki az étrendjüket, illetve különböző vitaminporokba forgatjuk ezt be nekik, ugye azért csak téli kölykökről beszélünk, és azért annyi napfényt még nem kaptak, ugyanis a mama sem vitte még ki őket a kifutóba, úgyhogy ezeket mindenképpen pótolnunk kell az egészségük miatt – mondta az állatkert vezetője, Barcai Henrietta.

A kicsik a tervek szerint április végéig maradnak Gyöngyösön, utána azonban más állatparkba költöznek, helyettük új egyedekkel bővülhet az állatkert. A három apróságot idén – egy új szabály szerint- a látogatók már nem simogathatják.

Barcai Heni

– Egy új rendelet jött január 12-étől érvénybe a veszélyes állattartás terén voltak változások, ugye az oroszlánok veszélyes állat kategóriába tartoznak egynapos koruktól, úgyhogy a látogatók nem érintkezhetnek innentől velük – mondta az ügyvezető.

Ehelyett azonban hétköznaponként egy, hétvégente pedig két alkalommal interaktív előadást tartanak a gondozók az oroszlánok életmódjáról, szaporodásáról, viselkedéséről, így a látogatók is plusz információkhoz juthatnak az állatokat illetően.


Tovább az archívumra