Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elfogadták a költségvetést

Elfogadták a költségvetést

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadták a költségvetést Gyöngyösön. A javaslatról második fordulóban tárgyaltak és szavaztak a képviselők, miután januárban megszavazták az első fordulós javaslatot. A két forduló között a grémium három frakciója többször egyeztetett, így alakítottak ki olyan, konszenzusos javaslatot, amely a fejlesztési forrásokat arányosan osztja el a választókörzetek között a képviselői javaslatok alapján.

A mintegy 7,8 milliárdos főösszegű költségvetés 2,7 milliárd forintos helyiadó-bevétellel számol, 54 millió forint általános, és 18 millió forint egyensúlyi tartalékot tartalmaz. Az év közben megjelenő pályázatok önerejére 80 millió forintos tartalékot különített el a testület. A költségvetés számos fejlesztés forrását tartalmazza: útfelújításokra az idén közel 110 millió, míg járdafelújításra összesen hatvanmillió forintot különítettek el a büdzsében. A költségvetés két körforgalom építésének fedezetét tartalmazza, és forrást biztosít a rendszámfelismerő kamerarendszer kiépítésére, illetve a meglévő térfigyelő kamerák számának bővítésére. Az infrastruktúra-fejlesztő beruházások között jelentős munkák folynak majd a zsellérközökben, és az önkormányzat saját forrásból megvalósítja a Vargák tere, a Rozgonyi és a Sárosi utcák teljes közművesítését is. Az északnyugati városrész további fejlesztése európai uniós pályázatból valósulhat meg a Menház úton, a Versegi úton, a Víg, a Szép és a Malom utcában. Ugyancsak pályázati forrásból tervezi az önkormányzat a kékestetői gyógyhelyfejlesztést, valamint a volt honvédségi laktanya közművesítését. A saját forrásból megvalósítandó beruházások között szerepel a délkeleti városrész csapadékvíz-elvezetése, illetve a mátrafüredi Üdülősor utca szennyvíz-elvezetése. A költségvetés tartalmazza egy műjégpálya vásárlásának fedezetét, valamint egy új tornacsarnok illetve öltöző pályázati önerejének biztosítását.

A grémium módosította az önkormányzat lakásrendeletét, amely március elsejétől szigorúbban szabályozza az állattartást. A szabályok megsértése a bérleti szerződés felbontását vonja maga után, csakúgy, mint a közösségi együttélés szabályainak megsértése, így például a más lakókkal szemben tanúsított botrányos, tűrhetetlen, mások nyugalmát zavaró magatartás, vagy a lakás és a közös használatra szolgáló helyiségek, területek rongálása, rendeltetéstől eltérő használata.

A képviselők elfogadták a város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, és arról is döntöttek, hogy kezdeményezik a helyi járatú autóbuszközlekedés átfogó felülvizsgálatát.


Tovább az archívumra