Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nincs Zika-veszély

Nincs Zika-veszély

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A várandós nőkre különösen veszélyes vírus okoz megbetegedéseket Dél-, illetve Latin-Amerika egyes részein, ezen belül különösen Brazíliában. A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Az ÁNTSZ felhívja a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának.

A jellemzően szúnyogok által terjesztett Zika-vírus ellen nincs védőoltás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Amerikai Regionális Irodája a fertőzött térségre figyelmeztetést adott ki. Magyarországon nem kell tartani a Zika-vírus okozta járványtól. Hazánkban nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, hiszen a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon.

A vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza, magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban veszélyes a várandós anyákra: a terhesség bármely szakaszában vetélést, halvaszülést és kisfejűséget okoz. Az ÁNTSZ felhívja a térségbe készülők figyelmét a kockázatra, különösen azért, mert a téli időszak számít a dél-amerikai utazások csúcsszezonjának, várandósak számára pedig kifejezetten nem ajánlott a térségbe utazni – hívják fel a figyelmet a szakemberek.


Tovább az archívumra