Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fenntarthatatlan

Fenntarthatatlan

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az őszi 3 előadás után idén 4 előadással folytatódik a Károly Róbert Főiskolán az Akadémiai Esték sorozata. A februári előadó Vida Gábor akadémikus volt, aki A klímaváltozás ügye a Párizsi Egyezmény után címmel tartott tájékoztatót. A professzor kijelentette: az emberiség nagy része nem tudja, hogy merre halad a világ, pedig a Föld mai állapota fenntarthatatlan.

Nem csak a laikusok, a tudósok is kíváncsiak arra, hogy mi lesz gyermekeik, unokáik sorsa. Vida Gábor akadémikus is azért keresi a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre a választ. A klímaváltozás voltaképpen a fosszilis energiahordozók használatának mellékhatásaként értelmezhető. Ezek kitermelését már 20 évvel ezelőtt vissza kellett volna fogni, s el kellett volna kezdeni az átállást a megújuló energiaforrásokra, így a nap- és szélenergia hasznosítására vagy a biomassza termelésre – mondja a professzor. Ez azonban elmaradt.

Fel kéne tehát rázni az emberek figyelmét. A legutóbbi párizsi konferencia azonban nem adott választ a legfontosabb kérdésekre. Bár a korábban megjósolt eredményeknél jóval többet értek el, ahhoz képest, hogy mire lett volna szükség, tragikusan kevés eredménnyel járt a párizsi klímacsúcs. Ebben jórészt a hosszú távon előre nem gondoló politikusoknak és a rövid távon nagy profitra törő gazdasági szereplőknek volt szerepük. Felvetődik a kérdés, mit tehetünk mi itt a Kárpát-medencében?

A lokalizáció, a helyi megoldások keresése azonban már a jelen viszonyok között is előre vihet, mondja Vida Gábor, aki szerint leginkább a szélsőséges csapadékeloszlás és hőmérsékleti ingadozás az, amire fel kell készülniük a Kárpát-medencében élőknek. De nem árt tudni, hogy ezek a tényezők ott vannak az erősödő migráció hátterében is.


Tovább az archívumra