Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kalandozás a tudományban

Kalandozás a tudományban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Kalandozás a tudományban előadássorozat részeként, „Haragossiklók itthon és a világban” címmel évadnyitó tudományos előadást tartott dr. Babocsay Gergely muzeológus a Mátra Múzeumban, ahol egyebek mellett megtudhatták a jelenlévők, hogy mitől haragos ez a hüllő. Az előadássorozatot közel 2 éve indították útjára, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a természettudományt.

Önök hallottak már a coluber jugularis caspiusról? – akik ellátogattak dr. Babocsay Gergely muzeológus előadására a Mátra Múzeumba, azok megtudhatták, hogy a haragossikló egykori nevéről van szó. De nem csak a latin megfelelőjéről, hanem az életmódjáról, táplálkozási szokásairól is hallhattak a jelenlévők.

– Magyarországon van egy nagyon ritka kígyófaj, a kaszpi haragossikló, gyakorlatilag a kipusztulás szélén áll. A neve az elég félelmetes, mert azt a képzetet kelti, mint hogy ha ez egy mérges kígyó lenne, de nem mérges kígyó, viszont a temperamentuma az nagyon haragos, innen is kapta a nevét, tehát ha megfogják, akkor rettentően harap. Ennek egy elég széles rokonsági köre van Európában, illetve Közel-Keleten – sorolta dr. Babocsay Gergely, a Mátra Múzeum muzeológusa.

A Kalandozás a Tudományban előadássorozatot közel két éve indították el, azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a tudományokat. Elsősorban felnőtteknek szólnak, ám a gyerekek is szívesen beülnek egy-egy témára. Adrián nem először látogatott már el a múzeumba, és a haragossiklóról is sok mindent tud.

Az előadások témaválasztása széleskörű. Az állatok mellett, épületek, kávéházak, vagy bizonyos korok is megtalálhatóak a repertoárban.

Legközelebb március utolsó szerdáján lesz újra ismeretterjesztő előadás, ahova szintén várják a nagyérdeműt.


Tovább az archívumra