Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A kommunizmus áldozataira emlékeztek

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gyertyagyújtással és főhajtással emlékezett meg a Kommunista diktatúrák áldozatairól az 56-os emlékműnél a gyöngyösi Jobbik szervezet. Kovács Zoltán, képviselő beszédében a múltidézés mellett az áldozatoknak járó erkölcsi és anyagi elégtétel hiányát is hangsúlyozta.

Az esős idő ellenére tucatnyian érkeztek a gyöngyösi 56-os emlékműhöz, hogy gyertyagyújtással fejezzék ki tiszteletüket a kommunista diktatúrák áldozatai előtt.

Február 25-e Magyarországon már 2000 óta emléknap. 69 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jogellenesen, a képviselői mentelmi joga ellenére. A kisgazda politikust ezt követően a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

A kommunizmus ideológiájának zászlaja alatt a történészek szerint az elmúlt közel 100 évben több mint 100 millió ember vesztette életét.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott: a kommunizmus szelleme a mai napig köztünk kísért, aminek egyik bizonyítéka, hogy a múltat továbbra sem engedi maradéktalanul feltárni a hatalom, a túlélők és az áldozatok pedig se anyagi, se erkölcsi elégtételt nem kaphattak.


Tovább az archívumra