Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bezárta kapuit a város

Bezárta kapuit a város

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem támogatja a migránsok befogadását célzó kvóta egyetlen formáját sem, és elutasítja a visszatoloncolás és a befogadó állomások létesítésének lehetőségét a gyöngyösi önkormányzat. A Jobbik indítványát a legutóbbi testületi ülésen fogadta el a grémium, továbbá felkérték Dr. Tatár László kormányzati kapcsolatokért felelős alpolgármestert, hogy az önkormányzati javaslatot juttassa el Magyarország Kormányának.

Elfogadta a gyöngyösi képviselő-testület a Jobbik indítványát a menekültüggyel kapcsolatban. A párt előterjesztése azt tartalmazza, hogy a migránsok befogadását célzó kvóta egyetlen formáját sem támogatják, és elutasítják a visszatoloncolás és relokáció lehetőségét, csakúgy, mint az újabb befogadóállomások létesítésének kötelezettségét. Emellett szintén elutasítják, hogy harmadik országbeli állampolgárt kötelezően alkalmazni kelljen a közfoglalkoztatási programokban. Az indítványt a párt azért nyújtotta be, mert korábban a VAGY Egyesület azt kérte az önkormányzattól, hogy jelképesen fogadjon be 10 menekültet a városba, illetve egy, a Societas által szervezett fórumon elhangzottak miatt.

– Mszp-nek a Societas nevezetű ifjúsági tagozatával tartott egy fórumot Farkasmályban,ahol különböző vendégek voltak, és én azt gondolom, hogy elég fontos kérdésekről, inkább a migránspárti megbeszélést tartottak, tájékoztatást, úgyhogy úgy gondolom, hogy ez mindenképpen egy megfelelő előzménye volt annak, hogy mi ezt határozatban kinyilvánítsuk, és döntsünk róla – fogalmazott Kévés Tamás, Gyöngyös alpolgármestere.

A határozatot a Jobbikon kívül a Fidesz is támogatta, az MSZP azonban nem vett részt a szavazásban. Hiesz György polgármester azt mondja: egyelőre városunkat nem érinti a probléma.

– Az MSZP frakció nem vett részt a vitában és a szavazásban, mert jeleztük azt, hogy nincs helyzet. Tehát nincs Gyöngyösön olyan fenyegetettség, nincsenek menekültek, a kormány nem akar menekülttábort létrehozni – sorolta.

A jobbik szerint azonban, hogy a város döntött, ezzel a kormány számára is megmutatják, hogy városi szinten is ellenzik a menekültek befogadását, ezért felkérték Dr. Tatár László kormányzati kapcsolatokért felelős alpolgármestert, hogy a határozati javaslatot juttassa el Magyarország Kormányának.

Hiesz György polgármester szerint valóban nagy problémát jelent egész Európa számára a migránskérdés, hiszen ezeket az embereket valahogyan el kell látni.

– Ha befogadásról van szó, az érinthet bölcsődét, óvodát, iskolát, munkahely, lakásbiztosítás, de ezt, azt gondolom, hogy nem városi pénzen kell biztosítani. Ezen kívül rengeteg nyelvi, kulturális, vallásbeli különbségek vannak, amivel rendkívül nehéz lesz megküzdeni – vélekedett a polgármester.

A testület arra kéri a kormányt, hogy az ország védelmében utasítson el minden olyan kezdeményezést, amely veszélyeztetné nemzetünk biztonságát.


Tovább az archívumra