Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Változó vadászati törvény

Változó vadászati törvény

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az új vadászati törvény rendelkezéseiről tartottak fórumot a Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakközépiskolában. A törvény egyes pontjai már januárban hatályba léptek. A legfontosabb változások között szerepel, hogy az eddigi tíz helyett ezen túl húsz évre szól a vadgazdálkodási üzemtervi ciklus.

Jelentős mértékben változik a vadászati törvény, ennek egyik legfontosabb pontja, hogy ezután húsz évre tervezik a vadgazdálkodási üzemtervi ciklust. Arról, hogy ki kapja meg a vadászati jogot, arról a földterületek tulajdonosai dönthetnek. Ezt egy közgyűlésen erősíthetik meg, ahol más kérdésekben is döntést kell hozniuk a gazdáknak- hangzott el a fórumon.

– Itt döntenek a közösség képviselői, hogy ki lesz a következő húsz évre a földközösségnek képviselője, döntenek a haszonbérleti díj mértékéről illetve döntésnek kell születni az új vadászatra jogosult személyéről – részletezte Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője.

Heves megyében módosul néhány vadászterület térképe is, például az autópálya nyomvonala miatt. Ez néhány esetben érdeksérelemmel is járhat, de a vadásztársaságok akkor járnak a legjobban, ha megegyeznek egymással a területekről. Ezt az agrárkamara Heves megyei elnökétől tudtuk meg.

– A legszerencsésebb helyzet az lenne, hogyha a vadásztársaságok meg tudnának egyezni egymással a birtokhatárok, a vadásztársaságok birtokhatárait illetően. Erre sok esetben nincsen esély, de mégiscsak minden fórumon biztatjuk ezeket a vadásztársasági képviselőket, hogy próbáljanak megegyezni – említette Székely Zoltán.

Szintén fontos változás, hogy a törvény szerint 52 vadászati tájegységet hoznak létre. Ez érinti az állami tulajdonban lévő Egererdő Zrt-t is, amely a megye legnagyobb vadászterületével rendelkezik és pozíciójából fakadóan szakmai iránymutatással is segíti a vadgazdálkodókat.

– A megye legnagyobb erdő és vadgazdálkodói vagyunk, így azt gondolom, hogy a megyén belül betöltött szerepünk akár szakmai, akár a kollégák által a szakmai szervezetekben betöltött funkciók alapján a Zrt gazdálkodás egyfajta iránymutatást is jelez a velünk szomszédos erdőgazdálkodók számára – hangsúlyozta Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese.

A Földművelésügy minisztérium munkatársai szerint a vadászati törvény a hagyományos vadászati módok megtartására törekszik és igyekszik csökkenteni az adminisztrációs terheket is.


Tovább az archívumra