Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Profitálhat Gyöngyös az izraeli-magyar kapcsolatokból

Profitálhat Gyöngyös az izraeli-magyar kapcsolatokból

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A város, a helyi vállalkozók, az intézmények és a gyöngyösi zsidó hitközség is profitálhat a jól működő magyar – izraeli kapcsolatokból. Ennek a reményében hívták meg tegnap egész napos munkalátogatásra Ilan Mor izraeli nagykövetet. A diplomata kedd délutáni programja is igen tartalmas volt: a Szent Bertalan kincstárban, a kórházban és a 16 hónapja újjáalakult hitközség imaházában tett látogatást.

Ilan Mor izraeli nagykövet gyöngyösi látogatásának fő célja a város megismerése volt. Programja során felkereste a Szent Bertalan Kincstárat, ahol Juhász Ferenc kanonok-plébános fogadta őt.

A diplomata a messze földön híres kincsek megismerése után a múzeum üzemeltetéséről érdeklődött, s megnézte a restaurátorműhelyt is. Végül szívélyes bejegyzést tett a vendégkönyvbe is. Ilan Mor a délután folyamán ellátogatott a kórházba is, ahol meglepetéssel tapasztalta, hogy az intézmény ugyan kisvárosban van, de a felszereltsége és a betegellátás színvonala nem kisvárosi.

– Azt hiszem Izrael tanulhatná Gyöngyöstől, hogyan kell lobbizni jobb eszközökért és felszerelésekért. Gratulálok a város és a kórház vezetésének, mert nagyon jó munkát végeznek. Én nem vagyok orvos, de amit láthattam, az alapján kijelenthetem, hogy ha beteg lennék, ez az a hely, ahova szívesen kerülnék – mondta.

A nagykövet gyöngyösi látogatásának utolsó helyszíne a felújított zsidó imaház volt. Itt Ilan Mor megtekintette a tóraszekrényt, majd külön köszönetet mondott Waldner Pálnak, aki évtizedeken át megőrizte a tóratekercset. Weisz Péter hitközségi elnök szerint az egész nap jó volt látni, hogy a nagykövet érzi, hogy Gyöngyösön az emberek nyitottak, befogadók és minden pozitív dolog iránt érdeklődőek. A diplomata város iránti érdeklődése pedig reménykeltő lehet a jövőre nézve is – mondta.

Az együttélés háza ezek közül csak az egyik. Ennek a látványtervét is átadták a nagykövetnek, aki boldog pészachot kívánva búcsúzott el a hitközség tagjaitól és Gyöngyöstől.


Tovább az archívumra