Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Emléktábla-avatás

Emléktábla-avatás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tegnap délután Ilan Mor nagykövet jelenlétében leplezték le a Kossuth Lajos utcában Szabó Gyulának, a 2004-ben Világ Igaza címet kapott zsidómentőnek az emléktábláját. A Gyöngyösi Zsidó Hitközség és Szabó Olivér összefogásával elkészített emléktábla a másfél éve avatott Ferencfalvi-tábla után a második a városban, amelyik egy a holocaust idején emberséget és nem mindennapi bátorságot tanúsító gyöngyösi polgárnak állít emléket.

Több mint 800 olyan magyar állampolgár van, akiknek 2015-ig a Világ Igaza címet adományozta Izrael Állam. Mindannyian példaként állhatnak a fiatal generációk előtt, köztük a gyöngyösi Szabó Gyula is – emlékeztette hallgatóit Ilan Mor nagykövet a táblaavató ünnepségen. Szabó Gyula történetét, amely szerint hazahozott 20 munkaszolgálatos zsidót Jósvafőről, majd a háború végéig rejtegette őket visontai szőlőbirtokán, Ilan Mor szerint mindenkinek ismerni kell. Tatár László alpolgármester beszédében arról szólt, hogy hétköznapi emberekből lesznek a példaképek.

Weisz Péter hitközségi elnök arról beszélt, mit jelent igaz embernek lenni.

Az utódok kötelessége, hogy soha ne feledkezzenek meg róla és követőiről, jelentette ki Weisz Péter, majd ezután együtt leplezte le az emléktáblát a nagykövet, az alpolgármester és Szabó Olivér, Szabó Gyula unokája. Utóbbi elmondta: 2004-ig nagyapja kitüntetéséig alig tudott valamit a hőstettéről.

A felavatott emléktábla már a második a városban, amelyik egy a holocaust idején emberséget és nem mindennapi bátorságot tanúsító gyöngyösi polgárnak állít emléket. 2014-ben Ferenczfalvi Kálmán emléktábláját avatták fel. Azt Ilan Mor tegnap szintén megkoszorúzta.


Tovább az archívumra