Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nincs komoly fagykár

Nincs komoly fagykár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Eddig nem okozott nagyobb problémát a Gyöngyös környéki gyümölcsösökben az utóbbi napok hideg időjárása. A rövid ideig tartó mínuszokat a cseresznye és a sárgabarackbarack jól átvészelte, de almából várható kisebb terméskiesés. Az ország más területein viszont jelentősebb, akár 30 százalékos kárral is számolhatnak a gazdák.

Biztatóan indult a tavasz, hiszen a virágzások idején elkerülték a fagyok a gyöngyös környéki gyümölcsösöket. A korai meleg időjárás viszont azzal fenyegette a gazdákat, hogy jóval előbb megindul a növények fejlődése, egy ilyenkor érkező fagy pedig megtizedelheti a termést- tudtuk meg Székely Zoltántól a nemzeti agrárkamara heves megyei elnökétől.

– A kertészek számára nem volt ez olyan szép, mert ennyire korán még vegetáció nem indult el. Az én életemben egészen biztos. Tehát nekünk az elmúlt hetek folyamatos és egyfolytában tartó aggódást jelentett, hiszen az várható volt, hogy előbb-utóbb a májusi fagyok megjelennek. És hát valóban így volt – mondta.

Az utóbbi napokban tapasztalható hideg időjárás viszont nem okozott nagyobb károkat a gyümölcsösökben, a cseresznye és a barack is jól átvészelte a mínusz 1-2 C fokos hőmérsékletet.

– A mi kertünkben szerencsére lekopogom még nem volt fagykár, vagy legalábbis nem tapasztaltuk. Diófák vannak körbe ültetve itt-ott és a diófának a hajtáscsúcsán látjuk, hogy ott bizony az megfagyott, de a cseresznye már és a sárgabarack is annyira nagyméretű volt, hogy az az egy-két órát tartó mínusz tartományban lévő hőmérséklet kárt már nem tudott okozni a magbélben – részletezte a szakember.

Székely Zoltán szerint cseresznyéből és sárgabarackból jó termés várható, az almából viszont kisebb terméskiesésre lehet számítani, ez utóbbi a szabolcsi és nógrádi területeken viszont jelentősebb károkat szenvedett.


Tovább az archívumra