Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kilencven éves a kisvasút

Kilencven éves a kisvasút

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

1926. június 19-én szálltak fel a Mátravasút vonataira az első utasok. A 90 évet ünnepelve feldíszítették a gyöngyösi és a Mátrafüredi állomást, valamint egy vagon is ünnepi díszbe öltözött a Felsővárosi Általános Iskola kreatív tanárainak és diákjainak köszönhetően. A kidekorált járaton már a hétvégén utazhatnak az érdeklődők.

Az állomáson színes virágok, a bűvös 90-es szám, a vagon belsejében pedig szintén tarka növények és madarak díszelegnek. Születésnapot ünnepel a Mátravasút utasszállítása. Bár a vasút már a századik évét tapossa, eleinte még csak fa és más alapanyagok szállítása történt meg a bányába, az első utas 90 éve, júniusban szállhatott fel a vonatra.

– Mi most az utasforgalmat ünnepeljük a 90 évével, nem a napján, nem június 19-én, egy kicsit előrébb hoztuk, hiszen május elseje a leghosszabb menetrend életbelépése, ilyenkor már öt vonatpár közlekedik Mátrafüred és Gyöngyös között – Szádeczky Kornélia, az Egererdő Zrt. közjóléti és turisztikai előadója.

Május elsején rendezik meg Mátrafüreden a Betyár Bazárt, így oda, és a különböző majálisokra már a feldíszített vonatokkal lehet utazni. A dekoráció elkészítéséhez a Felsővárosi Általános Iskola tanárait és diákjait kérték fel, akik hungarocellből vágták ki a különböző formákat. A feladatot az intézmény szívesen vállalta, ugyanis már régóta szoros kapcsolatot ápol az Egererdő Zrt.-vel.

Nem kell attól tartaniuk az utasoknak, hogy nem lesz elég ülőhely május elsején a vonatokon, ugyanis a társaság igény esetén a menetrend szerinti járatokon kívül több vonatot indít majd, sőt, ha az utolsó vagon indulása korainak bizonyul a programok miatt, később is biztosít járatokat az érdeklődők számára.


Tovább az archívumra