Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Járási tudástár

Járási tudástár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Járási tudástárak Heves megyében címmel tartottak műhelyfoglalkozásokat és workshopot Gyöngyösön a kulturális közfoglalkoztatottaknak. A Nemzeti Művelődési Intézet programjának célja a kapcsolatépítés és a tapasztalatcsere volt.

A közmunkáról sokaknak az utcákat rendben tartó munkások jutnak először eszükbe. Ám sokan vannak az országban olyanok is, akik kulturális területen dolgoznak közfoglalkoztatottként.

– A másik csapat, akiket képzettségük, végzettségük, szándékuk, akaratuk alapján akár a munkaügyi központok, akár a város, akár egy művelődési intézmény ki tud emelni, próbálja olyan hasznos tevékenységre alkalmazni, mint ahogy önöket is. És ebben őszintén mondom, komoly esélyek vannak – mondta Hiesz György polgármester.

Ebből a körből sok esetben a közmunka lejárta után is tovább tudják foglalkoztatni a jó munkaerőnek számítókat. A kulturális közfoglalkoztatottak munkaköre igen széleskörű.

– A helyi társadalomfejlesztést segítő programok részvételét generáljuk, az országos közművelődési statisztika és minőségfejlesztés területén végzünk programokat, felnőttképzés, élethosszig tartó tanulás, gazdaságfejlesztést elősegítő mintaprojektjeink vannak – részletezte Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet területi koordinátora.

2013-ban Gyöngyös volt az első állomása annak az országos roadshownak, ami bemutatta a kulturális közfoglalkoztatás lényegét. A közös munka pedig azóta is tart.

– 2013 óta folyamatosan partnerei vagyunk ebben a projektben a Nemzeti Művelődési Intézetnek. Olyannyira, hogy tavaly még a képzésben is részt vállaltunk, illetve felkértek minket, hogy segítsük a képzést – mondta el Dr. Birnbaumné Pintér Mária, a GYÖNGYÖK igazgatója.

Megyénkben 5 településen, többek között Gyöngyösön is lehetőség nyílt arra, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak megosszák egymással tapasztalataikat egy workshop keretein belül. A szervezők sikeresnek értékelik a programsorozatot.

– Az a célunk, hogy a kulturális közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségeket minél jobban, minél szélesebb körben feltérképezzük. Ez az első alkalom, én úgy gondolom, hogy egy nagyon jó indító rugója volt ennek a szakmai hálózatnak és ennek a hálózatosodásnak az elősegítésére – jegyezte meg ennek kapcsán Muliter Mariann, az NMI Heves megyei irodájának munkatársa.

A Nemzeti Művelődési Intézet célja, hogy az itt kialakult kapcsolatokat a jövőben is ápolni tudják az intézmények. Erre hasonló programok kínálnak majd lehetőséget.


Az Aktuális napi hírei (2016-05-12 )

Tovább az archívumra