Kezdőlap » Hírek - Aktuális » E-cigi stop

E-cigi stop

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Május 20-tól akár 50 000 forint bírságot is kiszabhat az ÁNTSZ azokra, akik egyebek mellett közforgalmú intézményekben, tömegközlekedési eszközökön vagy munkahelyen e-cigarettát használnak. Az ÁNTSZ szerint a nikotinfogyasztás visszaszorítása miatt van szükség a szigorúbb szabályokra. További változás, hogy szintén jövő hét péntektől az e-cigit már csak a nemzeti dohányboltokban lehet vásárolni.

Ma már egyre többen vannak, akik e-cigit használnak, munkahelyen, piacon, vagy akár játszótéren is. Azonban péntektől komoly bírságra számíthatnak azok, akik bizonyos helyeken használják a dohányzást imitáló elektronikus eszközt.

– A közforgalmú intézmények, közösségi közlekedési eszközök, munkahelyek, közterületnek minősülő helyek, például aluljárók, játszóterek, és azok 5 méteres körzete. Általában azok a helyszínek érintettek, amelyek a normális cigaretta szempontjából is tiltottak voltak -részletezte Edelényi Zsuzsa tisztifőorvos.

Az e-cigaretta a szakember szerint nem biztonságos, mert káros anyagokat tartalmazhat.

Ez az üzlet kiadó! – mutatja a tábla a mátrai úti e-cigi bolt ajtaján – nem véletlenül, hiszen az új törvénymódosítások szerint május 20-tól itt már nem árusíthatnak ilyen eszközt, kizárólag Nemzeti Dohányboltokban. Az Országgyűlés a hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat szeretne.

Megkérdeztük a Villanypára Egyesület elnökének véleményét is.

– Nekünk az az álláspontunk, hogy nemdohányzókat fognak kényszeríteni a dohányzók közé, ez e-cigarettázás az nem dohányzás, valamilyen nagyon rossz gondolatmenet mentén azt feltételezik az e-cigarettát fogyasztókról, hogy ők dohányterméket fogyasztanak – mondta Ficsór Zoltán.

Az emberek véleménye megoszlik a szabályozást illetően.

A közeljövőben a dohányzás káros szenvedélyének visszaszorítása érdekében betiltják azokat a dohánytermékeket, amelyek gyógynövényt vagy egyéb ízesítőt tartalmaznak.


Tovább az archívumra