Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lesz akácméz

Lesz akácméz

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Bajban vannak a méhészek. A virágzó akácosok 2/3-a fagyott el Somogy megyében, de Zala és Veszprém megyében is jelentősek a károk. Gyöngyös és környéke a szakemberek szerint szerencsés helyzetben van. Itt nem okozott ilyen mértékű károkat a fagy.

Virágba borult ez a gyöngyösi akácfa. Sok somogyi, zalai és veszprémi településen azonban idén nem látni ilyen szép, fehér virágos akácokat. Ugyanis fagykár érte az éppen virágzó fákat, aminek köszönhetően egyes helyeken a virágok 80%-a elfagyott. A Gyöngyös és környéki akácosok többnyire átvészelték a májusi fagyos éjszakákat. Ettől függetlenül a helyi méhészek is érintettek.

– Viszonylag szerencsés helyzetben vagyunk itt Heves megyében méhészek. A déli részeken nem fagyott el az akác, ez viszont nem jelenti azt, hogy megfázás nem alakulhatott ki. És a fázott virág az nem mézel olyan mértékben, mint az egészséges, jól melegen tartott bimbó – mondta Bognár Éva, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagja.

A méhészek már pergetik a friss virágmézet. A szakemberek szerint a fogyasztók a fagykárok ellenére is egész évben be fogják tudni szerezni az országosan is egyik legkedveltebb mézfajtát, az akácot.

– Hogyha kevesebbet is tudunk az idén gyűjtetni, több 100 tonnányi tavalyi akácméz még a méhészeknél van, ami nem kellett a világpiacon. Ismerjük, hogy a kínaival pótolták, ezért még mindig a méhészeknél van raktáron az akácméz. Legrosszabb esetben ezt fogjuk elfogyasztani – tette hozzá a szakember.

Ez nem azt jelenti, hogy a fogyasztók így rosszabb minőségű akácmézet kapnak majd. Sőt, a szakemberek szerint az egy éves akácméz finomabb, mint az idén pergetett.

A méhészek munkáját idén nem csak a tavaszi fagy keserítette meg. Megyénkben is évek óta jelen van a kaptárlopás. A tolvajok akár több százezer forintos károkat is okozhatnak a méhészeknek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Ngorongoro kráter utolsó orrszarvúi - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Lisszabon
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Jázmin néptáncegyüttes gála
16:00
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
William Ricketts emlékhelye - dokumentumfilm
19:07
Reklám
19:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság