Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pénzügyeink

Pénzügyeink

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Harmadik, befejező előadásához érkezett a Pénzügyeink régen és ma című előadás sorozat a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A Budapest Bank támogatásával létrejött sorozat pénzügyi kultúránk emelését tűzte ki céljául, s hasznos tudást kívánt adni a pénzét okosan forgatni akaró laikusoknak is. A záróelőadásban Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde igazgatója a befektetések világában kalauzolta el az érdeklődőket.

Pénzügyi kultúránk köztudottan nem túl magas fokú, ezért a BÉT legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy a pénzügyi tudatosságot fejlessze – mondta el Bozsik Balázs igazgató. A tőzsde bekapcsolódik az oktatásba is. Ez annál inkább szükséges, mivel az iskolák nem tudják betölteni a feladatot, hogy a pénzügyi kultúrát megalapozzák az iskolapadban.

Az értéktőzsde igazgatója szerint jó lenne, ha mindenkinek beépülne a mindennapjaiba pénzvilágban való tájékozódás. Ajánlott böngészni az újságok tőzsdei rovatát és érdemes figyelni a jegybanki alapkamatokat, mondja a szakember, aki szerint ideje a tőzsdével kapcsolatos hiedelmeket eloszlatni, s megmutatni, hogy hosszabb távon racionális lehet a kockázatvállalás. Fontos azonban azt megtanítani, hogy hova ne fektessük be a pénzünket. Gyanús lehet, ha a banki kamatoknál lényegesen magasabb kamatokat kínálnak nekünk kockázatmentesen.

A mostani időszak nagy slágere volt a lakossági állampapírok vásárlása, viszonylag alacsony 2-3 százalékos kamattal. Ezt meghaladni hosszú távon viszont csak a részvényvásárlással együtt járó kockázatvállalás mellett lehet. Ugyanakkor Bozsik Balázs szerint az elmúlt év banki botrányai ma már kizárt, hogy megismétlődjenek. A piac megtisztítása megtörtént és az MNB felügyeleti ellenőrzése is szigorodott, így a tisztességtelen üzleti modellt megvalósító szereplők végképp eltűntek.


Tovább az archívumra