Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vezető kutató Gyöngyösön

Vezető kutató Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Címzetes egyetemi tanári címet adott Christophe Royon fizikusnak a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Egyetem. A kansasi egyetem különleges professzora a részecske- és magfizika területén végez kutatásokat. Az egyetem célja az volt a kitüntetéssel, hogy a környékbeli fiataloknak ne kelljen külföldre menniük azért, hogy világszínvonalú kutatásokat végezhessenek.

A Károly Róbert Főiskola és a leendő Eszterházy Károly Egyetem vezetése úgy döntött, hogy támogatják a nagyenergiás fizika meghonosítását Észak-Magyarországon. Ennek a stratégiának egyik lépése, hogy a világ vezető kutatóit próbálják közel hozni Gyöngyöshöz, ezért címzetes egyetemi tanári címet adományozott Christophe Royonnak a kansasi egyetem különleges professzorának.

– Olyan kaliberű fizikus a nagy energiás fizikában, mint Christopher Royon az még a CERN-ben, az Európai Részecske és Magfizikai Kutató Központban is párját ritkítja. Kutatásai azok nem csak a részecske és magfizika irányába folynak, hanem detektorfejlesztés területén – sorolta Csörgő Tamás akadémikus.

A Károly Róbert Főiskola célja az volt a kitüntetéssel, hogy a környékbeli fiatalok helyben is világszínvonalú kutatásokat végezhessenek, míg Christophe Royon úgy látja, hogy ezzel erősödhet az együttműködés a helyi diákok és kutatók, valamint a kansasi egyetem között is.

– Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy Magyarországon először a Károly Róbert Főiskola választott tiszteletbeli egyetemi tanárrá. Úgy gondolom, hogy ez a cím lehetőséget ad a magyar amerikai kapcsolatok bővítésére különösen Gyöngyös és a kansasi egyetem között. Ez nem csak a diákoknak, hanem a kutatóknak is utat teremt arra, hogy Amerikából Magyarországra és Magyarországról az Egyesült Államokba jöhessenek – fogalmazott a kitüntetett.

Christophe Royon a CERN-ben a nagy hadronütköztetőben végez kutatásokat, vezetésével azt vizsgálják, milyen következményei lehetnek a protonok nagy sebességgel való ütköztetésének.


Tovább az archívumra